Політика

На вулицях Житомира політичні партії активно розміщують свої сіті-лайти та білборди

12 August 2015, 11:56

В Житомирі політичні партії готуються до виборів. На вулицях міста з’являється зовнішня реклама з партійною символікою.

Партія «Сила людей» доповнила вже існуючі лозунги: «Будуємо середній клас» закликами: «Сила людей для тих, хто хоче впливати на політиків. Житомир приєднуйся». Очолює Житомирську обласну партійну організацію депутат облради Дмитро Кропачов.

Нещодавно з’явились білборди всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». На сайті партії вказано, що керує регіональним осередком в Житомирі в.о.керівника Чубатенко Олександр Миколайович.

Партія «Громадський рух «Народний контроль», яка на першому партійному з’їзді  прийняла рішення брати участь в місцевих виборах, розмістила по місту білборди: «Разом зробимо більше».  Лідером на Житомирщині є Світлана Пахольчук.

Інтенсивно по місту розміщені білборди та сіті-лайти нещодавно презентованої новоствореної партії «Українського об’єднання патріотів – УКРОП». Житомирський обласний осередок УКРОПУ очолила редактор газети «Місто» Тетяна Пашкевич.

Ще одна новостворена політична сила – партія «Простих людей» формує команду для участі у виборах під керівництвом Сергія Капліна, нардепа від Блоку Петра Порошенка. На сайті Міністерства юстиції вказано, що зареєстрована партія 27 січня 2015 року, керівник – Фарило Петро Васильович. На сторінці партії в соціальній мережі Facebook  17 липня з’явилось повідомлення: «Партію простих людей Сергія Капліна зареєстрував Мінюст».

З’явились білборди партії «Відродження». Головою партії обрано Віктора Остапчука, депутата Верховної Ради. Заснував партію 10 років тому екс-міністр транспорту Георгій Кірпа, нині покійний.

Активізувалась і «Аграрна партія України». Житомирську регіональну партійну організацію очолює Козін Віктор Васильович.

«Об’єднання «САМОПОМІЧ» активно проводить заходи та рекламує себе на білбордах та сіті-лайтах, також по місту стоять намети, в яких роздають газети та міряють тиск.  Лідером в Житомирі є Наталія Чиж.

Партія «Свобода» розмістила білборди, на яких військові вітають житомирян з Днем незалежності. Очолює житомирську «Свободу» Сидір Кізін.

Відповідно до нового закону про місцеві вибори, голосування відбудеться 25 жовтня. Виборчий процес розпочинається 5 вересня. У місцевих виборах можуть брати участь політичні партії, зареєстровані станом на день опублікування закону. Висування кандидатів розпочинається за 34 дні до дня голосування, тобто – 21 вересня. Передвиборча агітація починається наступного дня після прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів.

Поняття «фальстарту агітації» та відповідальність за таке явище в новому законі не прописано.  Однак, чітко окреслено, що таке політична реклама. «Політична реклама - це одна з форм передвиборної агітації, розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб'єкта виборчого процесу. До політичної реклами належить використання символіки (гімну, прапору, розпізнавального знаку, девізу) або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб'єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб'єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб'єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій партій чи певних осіб як кандидатів», – йдеться в ч.5. ст. 57  закону «Про місцеві вибори».

Як повідомляв Житомир.info, деякі депутати Житомирської міської ради нинішнього скликання спробують знову отримати мандат на місцевих виборах восени цього року і вже мають пропозиції від політичних партій, які готові їх підтримувати.

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі