Події

У Житомирській області гадюка вкусила грибника за палець

5 October 2015, 13:11

2 жовтня  в Овруцькому районі Житомирської області зафіксований черговий випадок укусу плазуна.

Про це повідомляє прес-служба управління ДСНС у Житомирській області.

«Черговий Овруцької центральної районної лікарні сповістив надзвичайників про те, що в лісі поблизу села Гаєвичі чоловіка вкусила гадюка. Як з’ясувалося, 49-річний селянин збирав гриби і не помітив небезпечного плазуна. Після укусу гадюки потерпілий не розгубився і поїхав додому, звідки викликав швидку допомогу», - йдеться у повідомленні.

Головний спеціаліст управління цивільного захисту населення Житомирської облдержадміністрації Микола Мінчук повідомив Житомир.info, що плазун вкусив чоловіка за палець на правій руці. Чоловіка доправили до реанімаційного відділення центральної районної лікарні, а звідти після надання невідкладної допомоги – до терапевтичного відділення. Стан потерпілого задовільний.

Микола Мінчук уточнив, що подібні випадки найчастіше трапляються на півночі області, а саме Олевському та Овруцькому районах. Від початку року від укусів змій постраждали вже більше 10 осіб.

Укус змії може мати дуже серйозні наслідки, тому що отрута швидко вражає життєво-важливі системи організму людини: серцево-судинну, кровотворну, нервову. У вкушеного вже через півгодини наступають загальні ознаки отруєння: слабкість, головний біль, блювота, задишка, запаморочення, з'являється набряклість тканин тощо. Тому найперше, що варто зробити, коли укусила змія – це обмежити потрапляння отрути в кров, - нагадують рятувальники.

Можна прикласти холод або накласти тугу пов’язку на місце укусу, щоб зменшити лімфовідтік від ураженої кінцівки. Якщо такої можливості немає, то треба накласти джгут вище рани – на стегно або плече. Після накладання джгута бажано промити рану великою кількістю води і обробити зеленкою, йодом, спиртом, горілкою, туалетною водою або навіть елементарною спиртовою серветкою. Потрібно також пити багато рідини, щоб організм якнайшвидше почав фільтрувати й виводити токсини. Однак усі ці процедури слід проводити вже після того, як викликали «швидку».

Як повідомляв Житомир.info, тиждень тому в іншому населеному пункті області змія вкусила чоловіка, коли той порався по господарству.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі