Політика

Для чого влада пише закони, якщо сама їх не виконує?

7 October 2015, 13:26

 Про це запитує народний депутат України, голова Житомирської обласної організації Опозиційного блоку Юрій Павленко. 

Йдеться про ухвалений парламентом 14 липня 2015 року новий закон про місцеві вибори. Серед його нововведень і так звана гендерна квота: у списку політичних партій, які беруть участь у виборах, має бути не менш як 30% жінок.

«Так передбачено законом, котрий так завзято голосували учасники правлячої коаліції. Але першими, хто порушив цей закон, були  представники провладних партій. Так, на Житомирщині  саме пропрезидентській «Солідарності» було відмовлено у реєстрації через порушення гендерної квоти. Але відмова діяла недовго – як же вибори можуть відбутися без провладної політичної сили? І вже 23 вересня ЦВК ухвалила постанову, згідної з якою недотримання «гендерної квоти» не вважається підставою для відмови в реєстрації кандидатів в депутати на місцеві вибори 25 жовтня. Тобто, закон начебто і не відмінили, але порушувати його дозволили», - розповідає Юрій Павленко.

Подібне вільне трактування законодавства, звісно, викликало обурення серед добросовісних виконавців вимог закону. В справу втрутився Київський апеляційний адміністративний суд (за позовом однієї з політичних партій), який визнав недійсним та скасував рішення ЦВК про можливість не дотримуватися гендерної квоти в списках кандидатів в депутати. Але є ще Вищий адміністративний суд і його рішення…

«Провладна партія таки отримала те, що хотіла, - ні про яку відмову у реєстрації вже й мова не йде, - ну і що, що порушили законодавство, яке самі ж писали. Писати закони і виконувати їх – це не одне і теж. От якби, не дай Бог, подібне порушення допустив хтось із представників опозиції, рішення відносно його було очевидним і категоричним, і навряд чи йому дали б додатковий шанс для участі у виборах», - коментує Юрій Павленко.

Нагадаємо, про масове порушення у Житомирі Закону про місцеві вибори Опозиційний блок заявляв і раніше. Так, йшлося про початок виборчої агітації кандидатами у депутати місцевих рад задовго до їх офіційної реєстрації територіальною виборчою комісією. Звичним явищем для області також став факт   піару партії влади під час різноманітних заходів -  у тому числі і офіційних, в ефірах телекомпаній.

«Те, що вимоги законодавства почали ігнорувати  на самому старті виборчої кампанії, свідчить лише про одне: на цих виборах партія влади усіма правдами і неправдами намагається зберегти свої позиції у владі. Прикро, що приклад такої поведінки переймають і інші політичні сили», - наголошує Юрій Павленко.

Прес-служба Опозиційного блоку

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі