Місто

У Житомирі садочки та школи отримують за рік близько 14 млн грн батьківських внесків, - "Демальянс жінок"

19 November 2015, 16:59

За найскромнішими підрахунками, у Житомирі батьки протягом року передають школам та дитсадкам близько 14 млн грн благодійної допомоги, з яких обліковується менше третини.

Про це під час прес-конференції 19 листопада розповіла координатор проекту «Благодійність в освіті у законному руслі» громадської організації «Демократичний альянс жінок», учитель за професією, житомирянка Наталя Слободянюк.

«Як мама трьох дітей, з так званими поборами я стикаюся вже сьомий рік. Рік тому вирішила – досить, і започаткувала проект під назвою «Благодійність в освіті у законному руслі», який починає набувати всеукраїнського масштабу. Разом з активістами ми вивчили більше 30 нормативних законодавчих актів, які регулюють питання збору благодійних коштів, та розробили електронний довідник, в якому роз’яснений законний механізм передачі допомоги освітнім закладам», - сказала Наталя Слободянюк.

З її слів, зараз середній батьківський внесок по житомирських школах становить 300 грн на рік (здають близько 70% батьків учнів), дитсадках – 800 гривень (здають близько 80%), по Житомирському центру творчості дітей та молоді – 500 грн на рік (70% батьків).  Лише 10% внесків витрачається на навчально-виховну діяльність закладу, як це передбачається законом. Більша частина готівки йде на ремонти та інші види діяльності закладів.

«Батьки не знають реальних обсягів своєї допомоги та куди вона використовується. Ті, хто робить спробу вимагати реалізації своїх прав, отримують не лише відмову, а й колективний осуд», - говорить координатор проекту.

Учасники прес-конференції наголошували на тому, що держава вимагає від кожного підприємця і простого громадянина бути чесним і показувати свої реальні прибутки. Натомість у свою чергу своїх зобов’язань не виконує.

Голова ГО «Демократичний альянс жінок» Тетяна Докіль запросила батьків усіх житомирських учнів та вихованців доєднатися до всеукраїнського руху.

«Щороку несучи кошти до дитячих садків, батьки дійсно намагаються допомогти державі, а насамперед – своїм дітям навчатися в гідних умовах. Проте вони залишаються повз цих схем і необізнаними з тим, що благодійність можна робити в законному руслі і почуватися не примусовими вкладниками, а співучасниками законного поліпшення умов у закладах», -  сказала Докіль.

«За нашими підрахунками, по навчальним закладам і садочкам збирається близько 14 млн грн., з них 4 мільйона обліковується в централізованій бухгалтерії управління освіти. 10 мільйонів – це так звані батьківські кошти, які батьківські комітети використовують на власний розсуд. Частина, може, і йде на навчально-виховну діяльність, але не більше 30%. Ці кошти можуть бути об’єктом привласнення, тому що вони належним чином не обліковуються, не зберігаються і не використовуються. За ці 10 мільйонів можна забезпечити мульмедійними проекторами кожен із 943 класів навчених закладів м. Житомира, або придбати для них 2500 ноутбуків і забезпечити доступність до одного пристрою 10 учнів, а не 47, як у нас в Житомирі», - висловився заступник голови комісії з питань освіти Громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Ігор Ржешніовецький.

Наталя Слободянюк розповіла, що її співпраця з управлінням освіти Житомирської міської ради прийняла цікаву форму:

«Ми пишемо про порушення, нам відповідають, що все законно, але після цього слідує невеличка позитивна зміна у вигляді якогось додаткового наказу або зміни до нього. Наші ініціативи проводити за наш рахунок просвітницькі семінари для батьків управління не підтримало», - сказала доповідач, додавши, що з тієї ж причини – ігнорування з боку посадовців управління проблеми благодійних батьківських внесків - на дану прес-конференцію не запросили його представників.

Щоб побороти таке ганебне явище, як необліковані батьківські внески, члени ГО радять управлінню освіти довести до відома батьків реєстраційний рахунок та припинити збір готівки, оформити договори з батьками, а також провести роботу з керівниками навчально-виховних закладів, а батькам, які збирають кошти (зазвичай це члени батьківських комітетів) – звернутись в управління освіти для оформлення договору або взагалі відмовитись від збору коштів – така діяльність є незаконною. Батькам, які сумніваються у цільовому використанні зданих ними коштів, радять взагалі відмовитися від надання допомоги.

Члени ГО «Демократичний альянс жінок» у середу, 25 листопада, проводять безкоштовний семінар для активних батьків та всіх, хто хоче прозорого використання благодійних внесків. Адреса проведення – м. Житомир, вул. Київська, 3, готель «Україна», 7 поверх, конференц-зал. Час – 18.30.  

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі