Місто

Житомирським та рівненським активістам не вдалося «люструвати» екс-прокурора Таргонія, якого звільнили за хабар

2 December 2015, 09:12

Колишній прокурор Рівненської прокуратури Андрій Таргоній, якого нині покійний координатор Правого Сектору Сашко Білий, тягав за краватку, і якого в червні цього року піймали на отриманні хабара і звільнили з роботи, намагається поновитися на посаді. До Житомирського апеляційного адміністративного суду Андрій Таргоній приїхав без краватки, але громадські активісти принесли декілька із собою.

Рівненський суд першої інстанції вже відмовив Андрію Таргонію у поновленні на посаді, але той подав апеляцію. Сторона захисту впевнена, що докази провини екс-прокурора очевидні, в свою чергу, сторона позивача вказує на численні процесуальні порушення і неточності слідства.

Розгляд справи перенесли, за клопотанням сторони захисту, суд має долучити до матеріалів справи нові докази. Сам Андрій Таргоній запевняє: справа сфабрикована і замовлена керівництвом Рівненської прокуратури за відмову у співробітництві з ними, тож поновлення на посаді - скоріше справа принципу.

«Я злочинів ніяких не вчиняв. Я хочу довести, що мене звільнили незаконно. Я хочу поновитися на посаді. Я вже казав, що максимум. скільки я пропрацюю - це до кінця дня, щоб оформити всі необхідні документи і написати рапорт на звільнення, тому що працювати в структурі, де працюють абсолютно аморальні особи, які фабрикують кримінальні справи щодо неугодних, я не має жодного бажання і не бачу в цьому ніякого змісту. Тому я хочу лише довести свою невинуватість, як через адміністративне судочинство так і через кримінальне, що я не винен. Розуміючи те, які наслідки буде мати моє поновлення і виправдання мене, дані провокації фінансуються окремими керівними особами з керівництва прокуратури Рівненської області», - розповідає екс-прокурор відділу прокуратури Рівненської області Андрій Таргоній.

Проконтролювати судовий процес приїхали громадські активісти з Рівного, серед них , Олександр Кравченко, який і передав Андрію Таргонію хабар. Юнак каже: провина екс-прокурора очевидна, і допустити його поновлення на посаді не можна.

«Те, що він розповідає, що я провокатор чи ще щось. Вибачте, в  прокурора в кабінеті знайшли гроші. На руках знайшли відбитки від балончика. Є диктофонні записи, як він говорить про ці гроші. Є відеокамера, яка відзняла, як він бере ці гроші, а він переконує суд, що він хороший прокурор», - каже Олександр Кравченко.

Судове засідання відбувалося в День працівників прокуратури, і активісти збиралися “люструвати” Андрія Таргонія, втім екс-прокурор відмовився виходити з коридору і близько двох годин не відходив від зали судових засідань. Зрештою, на місце прибули правоохоронці і допомогли екс-прокурору непомітно вийти з будівлі суду, тим часом невідомі пробили колеса особистого автомобіля його охоронця.

Активістам не вдалося «люструвати» самого екс-прокурора, тож сміттєвий бак демонстративно підвезли до машини його охоронця.

«Думали, що людина зрозуміє, спокійно вийде на вулицю, ми його трошки “люструємо”. Ця людина недослюстрована, тому проситься назад у прокуратуру. Скажіть, що треба робити, щоб такі люди не ходили по судах, а просто десь ховалися? Після того, як людину взяли з хабарем, він ще намагається поновитися на роботі в прокуратурі. А що стосується бака, то бак - це відома річ. Ми вважаємо, що ця людина заслуговує бути у сміттєвому баку. Тому що зараз його місце у сміттєвому баку», - впевнений активіст ГО «Рух Автомайдан-Житомир» Валерій Арушанян.

Активісти обурені позицією правоохоронців, кажуть: поліція зайняла невірну позицію, і веде себе нахабно.

«В нього посвідчення міліції, а зараз поліція… Теж така формальність, але тим не менш, людина обіймає певну посаду. А розмовляє з громадянами України у такому ключі, мовляв :”Ти хто такий? Ти знаєш хто я такий і що я тобі можу зробити?” Це явно не начальник. І чи буде він далі нести службу, я буду цим цікавитися», - каже активіст з Рівного Сергій.

Наступне судове засідання відбудеться 14 грудня о 14:30 у Житомирському апеляційному адміністративному суді.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі