Місто

У Житомирській громаді збільшується кількість охочих усиновити дитину, але не вистачає патронатних родин

26 April 2024, 15:54

Дев'ять дітей усиновили у Житомирській громаді з початку 2024 року.

«На обліку в першому кварталі 2024 року у нас перебуває 79 дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, які стоять на обліку з усиновлення. Взагалі у нас в територіальній громаді є 132 сім'ї, які виховують усиновлених діток – це 152 дитини, які зростають на правах рідних доньки або сина», – говорить начальниця служби (управління) у справах дітей Житомирської міської ради Ольга Бібла.

У службі у справах дітей говорять, що в останні роки збільшилася кількість охочих усиновити дитину. Наразі є 15 кандидатів, які готові подарувати нову родину дітлахам.

«Тенденція йде на покращення, бо звернень від батьків, від подружніх пар, які бажають всиновити дитину дедалі більше. Наразі з кандидатів в усиновлювачі: 15 у нас є кандидатів та 5 очікують навчання. Навіть така тенденція, що навчання потрібно чекати, тому що велика кількість звернень, не тільки по нашій громаді, а по всій Житомирській області. Раніше у нас була ситуація навпаки, було більше дітей, які потребувала усиновлення, кандидатів менше. Як розпочалася повномасштабна війна охочих у нас з'явилося більше», – розповідає начальниця служби (управління) у справах дітей Житомирської міської ради Ольга Бібла.

Проте є потреба в патронатних сім'ях, адже зараз в Житомирській громаді є лише одна родина, яка тимчасово виховує дітей, які потрапили у складні життєві обставини.

«Ми проводимо рекламну кампанію для того, щоб кількість патронатних сімей зросла саме у нашій територіальній громаді, бо зараз ми маємо лише одну патронатну родину, яка вже три роки функціонує у нас. Патронат є тимчасовою формою влаштування дітей, тому психологічно на первинному етапі, люди, які звертаються, вони не сприймають того, а як ми три місяці подивимося за дитинкою, звикнемо до неї і змушені будемо повернути. Але є охочі, які на сьогодні розпочали етап збору документів, далі вони мають пройти навчання. Ми маємо надію, що обов'язково у нашій громаді з'являться такі родини», – каже говорить начальниця служби (управління) у справах дітей Житомирської міської ради Ольга Бібла.

Поки фахівці соціальних служб працюють з батьками, дитина перебуває у патронатній родині, фахівці стверджують, це менше травмує ніж перебування у спецзакладі. Послуги патронату можуть знадобитися з різних причин.

«У нас був один з випадків, коли родина ВПО, у жінки була старша дочка і на період пологів дитину потрібно було влаштувати, щоб 2-3 тижні мама могла народити дитину, відновити, повернутися до повноцінного життя. Бувають випадки. коли ми працюємо з біологічною родиною і мама, батько або обидва потребують лікування від алко- або наркозалежності. На цей період теж потрібно дитину помістити до патронатної сім'ї. Батьки проходять реабілітацію повертаються, ми далі працюємо з цією родиною і спостерігаємо. Тобто випадки можуть бути різноманітні», – розповідає начальниця служби (управління) у справах дітей Житомирської міської ради Ольга Бібла.

Раніше діяли обмежені терміни перебування дитини в патронатній родині, нині є певні зміни.

«Поки воєнний стан ці терміни продовжені, але до повномасштабного вторгнення в законодавстві було прописано, що 3-6 місяців перебування патронаті. Зараз немає чіткого терміну обмеження. Заробітна плата патронатного вихователя – це п'ять прожиткових мінімумів, десь 15 тисяч на місяць отримують на період перебування дитинки. Також на кожну дитину ц залежності від її віку, від 0 до 6, або від 6 до 18 років, це два з половиною прожиткові мінімумів», – зазначає начальниця служби (управління) у справах дітей Житомирської міської ради Ольга Бібла.

Охочі подарувати нову родину дівчаткам та хлопчикам або допомогли дітям, які потрапили у складні життєві обставини, можуть звернутися до управління у справах дітей Житомирської міської ради.

Нагадаємо, станом на 2024 року у Житомирській області проживає понад 330 дітей, які залишилися без батьківського піклування.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 13 жовтня 2023 року лідером за кількістю всиновлених дітей з початку року стала Житомирська область. А 26 травня 2023 року Житомирська ОВА з посиланням на інформацію служби у справах дітей інформувала про те, що на Житомирщині проживає майже 600 усиновлених дітей більш ніж у 500 сім’ях.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: усиновлення діти Бібла патронатна родина  
Матеріали по темі