Місто

У Житомирі обговорення пам’ятника Героям Небесної сотні мало не перетворилося на скандал

10 February 2016, 15:02

Громадські активісти хочуть бачити каску, саморобний щит та кубик бруківки в руці головної фігури пам’ятника Героям Небесній сотні, який збираються встановити на майдані Корольова у Житомирі.

Такук пропозицію 10 лютого під час відкритого обговорення проекту архітектурно-художньої композиції під гаслом «Герої не вмирають!» погодились врахувати автори проекту, подружжя Юлія Герез-Гладка та Петро Герез.

У заході взяли участь члени журі конкурсу, автори проекту, громадські активісти та журналісти.

Архітектурно-художню композицію, яка 19 січня 2016 року перемогла у бліц-конкурсі Житомирської міськради, планують встановити на майдані Корольова – на фасаді будівлі обласної ради та перед нею, що 3 лютого погодив виконком Житомирської міськради.

«Це важко назвати пам’ятником, швидше це просторова композиція, яка складається з двох елементів: площинний триптих з символами, і скульптура-символ – контур Людини у вигляді отвору або пустоти, який символізуватиме втрату Героїв і водночас – народження нового покоління українців-захисників», - пояснив Петро Герез.

Також автори розповіли про оберіг – вишиванку – на задньому плані композиції, про символ миру – голубів, і про ключову фігуру – образ борця за свободу та незалежність України, «пам’ятник чуду, парадоксу народження з маси борців, героїв»:

«Житомирською міською радою був оголошений конкурс пам’ятного знаку «Борцям за волю і незалежність України». Було подано близько 15 робіт, вони виставлялися в бібліотеці ім. Ольжича. Але журі прийняло рішення, що конкурс потрібно продовжувати – жодна робота не була такою, щоб її обрати і втілювати у життя. Тоді цей конкурс був розбитий на два – «Героям Небесної сотні», інший – «Борцям за волю і соборність України». На пам’ятний знак «Героям Небесної сотні» була надана одна робота – ось вона. Це пропозиція пам’ятника на майдані Корльова на будівлі адміністрації», - пояснила начальник управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Житомирської міської ради Євгенія Черкасова.

Обговорення композиції швидко переросло у скандал. Одні учасники обурювалися з того, що автори пам’ятника спеціалізуються на проектуванні квартир, і аж ніяк не пам’ятників, інші доводили, що у проектуванні повинні брати участь «тільки ті, хто стояв на Майдані», дехто порівнював постать Героя Майдану з термінатором або статуеткою "Оскар".

Колишній головний архітектор Житомира й області Володимир Головатенко, співавтор іншого проекту пам’ятного знаку «Героям Небесної Сотні», обурювався через «нечесне» проведення конкурсу.

«Ми зі скульптором, Народним художником України Василем Фещенком, недовго побули авторами ідеї – нас «відсунули» через рік нашої праці. Треба зробити крок назад і провести конкурс у законних рамках», - сказав Головатенко.

Головуючий зібрання на «крок назад» не погодився, сказавши, що невдовзі житомиряни відзначатимуть чергову річницю Майдану, а Житомир – чи не єдиний обласний центр, який і досі не визначився із скульптурною композицією, яка присвячена Майдану.

Члени громадських організацій Житомира запропонували подружжю Герез допрацювати образ Героя Небесної сотні – він обов’язково має бути в шоломі, із саморобним щитом та шматком бруківки в руках. Прозвучала навіть пропозиція привезти бруківкуз Києва – саме ту, з якої українці будували барикади та відбивалися від силовиків.  

Ярослав Лагута повідомив, що у питанні встановлення на майдані Корольова архітектурно-художньої композиції «Герої не вмирають!» у міста і області є повне порозуміння, і що кошторисна вартість проекту без благоустрою становить близько 400 тис. грн.

«У Житомирі пам’ятнику Революції гідності і Небесній сотні бути. Це питання двох, може, трьох місяців. Є попереднє порозуміння з керівництвом обласної ради, і в березні 2016 року на сесію облради буде винесене питання фінансування цього проекту, і, сподіваюся, його підтримають депутати. Як на мене, логічним було би те, що монументальну частину на себе взяла б область, а благоустрій навколишньої території – місто», - сказав він.

Лагута також повідомив, що планується створити поштову скриньку або електронну адресу, за якою всі бажаючі можуть внести свої пропозиції до зовнішнього виду пам’ятника.

Як повідомляв Житомир.info, 2 лютого в Житомирі визначили переможця конкурсу на кращий проект пам’ятного знака учасникам Майдану.

Не підтримана пропозиція Фещенка-Головатенка 

На передньому плані - Петро Герез та Юлія Герез-Гладка

Валерій Логінов, позивний Аскольд, Валерій Арушанян

Розповідає Володимир Головатенко

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі