Влада

Житомирська ОДА зняла з себе відповідальність за будівництво пам’ятника Героям Небесної Сотні

26 February 2016, 10:33

Роботи по встановленню пам’ятника Героям Небесної Сотні в Житомирі припинено. Про це під час зустрічі з громадськістю повідомив заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута. Таке рішення було прийнято через занадто бурхливе обговорення меморіалу на сесії міської ради та після численних скарг від громадськості.

«Обласна державна адміністрація проробила певну процедурну роботу з цього питання. Так як я сказав на першій прес-конференції, що я беру на себе відповідальність, так я сьогодні перед вами офіційно знімаю з себе відповідальність за долю цього проекту. Тому що за два роки, поки ми чекали і обговорювали, ніхто з місцевої влади, ні з місцевих депутатів, ніхто жодного разу так зухвало не обурювався відсутністю пам’ятника в місті Житомирі. Тільки після того, як почались конкретні роботи, як спеціалісти в галузі архітектури прийняли рішення і ми профінансували за рахунок благодійників, я підкреслюю, початок цих робіт, то нам почали вставляти які тільки можливо палки в колеса. Тому я відповідальна заявляю: громадськість, яка незадоволена цим проектом, абсолютно вільна у проведенні будь-яких конкурсів, прийнятті будь-яких рішень, і врешті - решт побудові будь-яких монументів, які б влаштували найширші верстви громадськості», - сказав заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута.

Громадські активісти та депутати міської ради вважають таке рішення облдержадміністрації неправильним. Люди переконані, що потрібно шукати компроміс.

«Я думаю, що це слабке рішення. Вони мали би надалі згуртувати людей. Можливо запросити сюди членів журі і спитати їх думку. Дати нам можливість задати членам журі питання, бо в нас було, що запитати. Можливо, після цього ми би прийшли до якогось консенсусу сьогодні», - вважає активіст ГО «Рух Автомайдан-Житомир» Валерій Арушанян.

«Я вважаю, що відбулась така ганебна річ – обласна адміністрація зробила те, що вона зробила і тепер умила руки. У нас дуже велике обурення викликає те, що не порадившись з майданівцями відбуваються такі проекти та конкурси, а тепер відбувається таке умивання рук»,– каже депутат Житомирської міської ради Олег Черняхович.

За словами чиновників облдержадміністрації вже найближчим часом може з’явитись розпорядження про припинення будь-яких конкурсів на кращий проект пам’ятного знаку.

Як повідомляв Житомир.info, 10 лютого в прес-центрі ОДА обговорення пам’ятника Героям Небесної сотні мало не перетворилося на скандал. 24 лютого на сесії Житомирської міської ради депутати від ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина» підняли питання про пам'ятник Героям і хотіли скасувати рішення виконкому про дозвіл на розміщення композиції «Герої не вмирають» на фасаді будинку за адресою: майдан Корольова, 3/14, але не вистачило голосів

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі