Інтерв'ю

Радник мера Житомира: Я за підняття тарифів ЖЕКами, бо це додаткова мотивація створювати ОСББ

24 March 2016, 11:59

 Радник мера Житомира Юрій Мойсеєв позитивно ставиться до намірів житомирських ЖЕКів суттєво підвищити тарифи на свої послуги та вважає, що це буде стимулом для житомирян створювати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Про це Юрій Мойсеєв розповів, відповідаючи на питання Житомир.info.

- У зв’язку зі збільшенням вартості електроенергії і мінімальної заробітної плати всі ЖЕКи сьогодні звертаються в міську раду щодо затвердження нових тарифів, тому що старі тарифи є економічно необґрунтованими і їм не вистачає (грошей) для утримання себе, і обслуговування будинків. Вони дають необхідні документи для того, щоб обґрунтувати ці тарифи, і далі ці обґрунтування виносяться на виконком і рішенням виконкому приймаються тарифи.

- Коли рішення про нові тарифи планують винести на виконком?

- Я думаю, що найближчим часом будуть виноситися. Єдине, я не розумію, чому лише п’ять ЖЕКів, бо їх у нас набагато більше і буде якось не зовсім логічно, коли по одним ЖЕКам приймуть рішення, а по іншим ні. Це мабуть ті, кому більше всього потрібні гроші... А взагалі я за те, щоб люди створювали ОСББ, брали на себе відповідальність за утримування свого будинку, щоб самі приймали рішення який в них буде тариф. Чесно вам скажу, коли приходять ЖЕКи – комунальні, приватні – і кажуть, що хочуть збільшити тариф, я двома руками «за», бо це додаткова мотивація, щоб люди все ж таки схаменулися, зрозуміли, що досить жити як якісь раби – що нам сказали, те ми і робимо.

- Скільки часу займає створення ОСББ?

- Це залежить від ініціативної групи, від людей – можна створити за два тижні, можна створити за місяць чи за два місяці. Для цього нічого особливого не потрібно – ініціативна група, установчі збори, зібрали підписи, статут є, затвердили статут установчими зборами, зареєстрували його в реєстраційній службі. Для допомоги у нас є управління муніципального розвитку, куди приходять ті, хто хоче створити ОСББ.

- Де взяти інформацію про свій будинок тим, хто планує створити ОСББ?

- Інформацію можна взяти в ЖЕКу. І яка там інформація? Все дуже просто: кількість квартир, сума за квадратний метр. Береш квадратний метр свого будинку, помножуєш на тариф і розумієш скільки в місяць вам нараховує ЖЕК квартплати.

- Як бути з боргами тих, хто не платить ЖЕКу?

- Борги ОСББ на себе не бере, борги залишаються на ЖЕКу і він займається з тими людьми, які не платили до цього часу. У ОСББ все «з нуля». Але далі робота голови правління ОСББ, правління ОСББ, ревізійної комісії, яка створюється обов’язково для контролю за керівництвом ОСББ, - вже їхній обов’язок працювати з тими боржниками по оплаті. Але давайте говорити відверто – хто сьогодні не платить: люди, які дійсно знаходяться за межею бідності, бабця якась? Ні, бабця якраз платить, а люди, які мають по дві, по три машини, які їздять відпочивати на курорти – вони якраз і є основними неплатниками. І з ними в першу чергу треба працювати. І є різні шляхи – можливо, виділили якусь певну суму коштів на адвоката і зробити якийсь показовий судовий процес, судове рішення, показати, що може бути, бо юридична особа така, як ОСББ, вона має дуже багато повноважень і може звертатися в суд. Зараз, до речі, суд може навіть без присутності відповідача прийняти рішення аж до конфіскації телевізора, холодильника, магнітофона і таке інше, навіть так. Якщо зробити один-два прецеденти таких в будинку, то, повірте, там ситуація міняється просто кардинально. І дуже багато залежить від керівника ОСББ, наскільки він на своєму місці, наскільки він та людина, яка не просто «деюре» голова ОСББ, а «дефакто» голова, який дійсно переживає за свій будинок і хоче навести лад. І я за те, щоб головами ОСББ ставали люди, які живуть саме в цьому будинку. Не управителі, які звідкись приїхали і кажуть: я буду займатися вашим будинком, а саме та людина, яке живе в цьому будинку і знає ці всі проблеми і хоче жити в нормальних умовах.

- Яка в середньому зарплата у голів ОСББ?

- Зарплата голів ОСББ залежить безпосередньо від кількості квартир, від кількості мешканців. І мешканці, і правління самі вирішують, яка буде зарплата. Вона може бути на перший рік одна, щоб подивитися – як працює, а на наступний рік може бути вже зовсім інша. Заключається контракт на рік з оплатою у когось 2 тисячі, у когось 2,5 тисячі, 3, 3,5 – все залежить від зони відповідальності, бо у когось 40 квартир, а у когось 150-200, по 400 квартир є будинки. Самі мешканці визначають зарплату голові і він уже сам визначає – готовий за ці гроші працювати чи не готовий. Це все відповідальність людей, вони самі визначають і їм не треба утримувати весь штат ЖЕКу, як зараз вони утримують, їм не треба постійно утримувати електрика, сантехника, платити зарплату, а досить заключити договір з якось фірмою, компанією чи приватним підприємцем і визивати його на конкретні роботи і платити згідно акту виконаних робіт. Так, потрібен постійно двірник, потрібна прибиральниця, від цього нікуди не дінешся, а все інше вирішують мешканці. Навіть бухгалтера можна брати по договору, щоб здавати якісь звіти і директор цим не займався. Можливо ОСББ – це не ідеальний варіант управління будинком, але кращого поки що ніхто не придумав. Єдина проблема – треба змінити менталітет наших мешканців, вони повинні зрозуміти – все, що в будинку, це їхня свіввласність.

- А якщо в будинку знаходиться якийсь магазин чи приватна фірма?

- Якщо це приватне приміщення, то він є членом ОСББ. По закону всі власники, навіть якщо ти власник одного квадратного метру в цьому будинку – це члени ОСББ.

- Як бути з прибудинковою територією?

- На сьогоднішній день прибудинкова територія – це якась міфічна територія. Вона називається правильно «санітарна прибиральна зона» - це та територія, яку прибирає двірник і за яку він отримує заробітну плату з тарифу, який встановлює ЖЕК. Чим більша територія, тим більше тариф у мешканців за квадратний метр. Насправді єдиний документ, який підтверджує, що це прибудинкова територія, - це бумажка в ЖЕКу, на якій олівцем намальований будинок і пунктиром намальована територія прибирання.

- Тобто, офіційно це ніяк не оформлено і вона нікому не належить?

- Так. Скільки було випадків, коли люди прокидаються вранці, а у них біля будинку стоїть гаражик, ларьочок якийсь, якщо це в центрі міста. І люди кажуть: що це, це ж наша прибудинкова територія. А їм відповідають: що значить ваша, покажіть документи?

- І що з цим робити?

- Закон говорить про те, що, створюючи ОСББ, ви одкриваєте юридичну особу і тільки ОСББ має право оформити під своїм будинком землю. Ви можете отримати її в постійне користування, можете отримати її в оренду, можете дійсно отримати документ на свою прибудинкову територію, де чітко будуть межі і документ, що це ваша прибудинкова територія.

- Оформлення документів займає більше двох тижнів, тобто створення ОСББ може затягнутися?

- ОСББ створити можна за два тижні, але оформити землю – це не буде так швидко: треба отримати дозвіл сесії на розробку технічної документації, треба розробити документацію у землевпорядої компанії, яка має на це свідоцтво і ліцензію, і цю проектну документацію потім треба знову затвердити на сесії міської ради. Це може займати 3-6 місяців.

- У Житомирі вже є ОСББ, які приватизували землю?

- Так, два чи три ОСББ таких вже є. Але зараз вже вони цим цікавляться все частіше, особливо ті, які створюються в центрі міста. Якщо це центр міста, то можна здати якомусь підприємцю під ларьок і від буде платити оренду на рахунок ОСББ.

- Є пожвавлення зі створенням ОСББ в Житомирі?

- За січень, лютий і частину березня ми вже відкрили 14 ОСББ, якщо порівняти, то за весь минулий рік ми зареєстрували 14 ОСББ, а зараз така цифра за 2,5 місяці.

Як повідомляв Житомир.info, на початку березня чотири ЖЕКи повідомили про підвищення тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, 15 березня з’явилася інформація про підвищення тарифів приватного ЖЕКу №4.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі