Місто

Житомирянам не подобаються дії влади і вони вважають демократію важливішою, ніж заможність. Результати опитування

3 April 2016, 16:11

Соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила дані Всеукраїнського муніципального опитування, яке проводила від імені Міжнародного республіканського інституту.

«Дані були зібрані у 24 містах України (Київ та усі обласні центри; у Донецькій області – Маріуполь, у Луганській – Сєвєродонецьк) 20 січня – 8 лютого 2016 року за допомогою face-to-face інтерв'ю на дому у респондентів. Загальна вибірка: 19,200 інтерв'ю (по 800 у кожному місті). Цільова аудиторія – постійні жителі України віком від 18 років і старше. Вибірка є репрезентативною для населення міст по віку і статі. Для забезпечення репрезентативності вибірка була розподілена у відповідності із поділом міст Центральною виборчою комісією на виборчі округи. Охоплені щонайменше 50 дільниць (50 попередньо відібраних точок) у кожному місті. Вони були обрані випадковим чином, відповідно до конкретного кроку. Для процедури відбору респондентів були використані випадковий маршрут і правило дня народження. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 62,8%. Опитування було профінансовано Урядом Канади», - повідомляє соціологічна група «Рейтинг» на своєму сайті.

Зокрема, респондентів питали про схвалення та задоволеність діяльністю посадових осіб на інститутів і тут Житомир був у п’ятірці міст, де найбільш схвально відгукуються про діяльність президента, Верховної Ради та Уряду. Водночас серед місцевих органів влади житомиряни найбільш задоволені діяльністю мера (31%), а найменше – виконавчим комітетом міської ради (21%). Мешканці обласного центру серед силових структур найбільш схвально відгукуються про армію – 50% і лише 13% схвалюють діяльність судів.

У порівнянні з іншими містами у Житомирі найменше довіряють місцевим ЗМІ, схвалюють діяльність громадських організацій (позитивно 35%, негативно – 48%) та сусідських об’єднань (ОСББ, кооперативи), не вважають достатньо важливою участь громадян у процесі прийняття рішень владою.

Кількість задоволених та незадоволених мером Житомира приблизно однакова – 34% та 38% відповідно, склад нової міської ради викликає трохи більше негативних емоцій: задоволені 30%, незадоволені 36%.

Житомиряни лідирують по кількості позитивних відповідей щодо доступності інформації про міський бюджет та на другому місці по доступності інформації про мера, виконавчий комітет та депутатів міської ради. В той же час, лише 34% опитуваний знають депутата від свого округу.

На питання що є важливішим – демократична система врядування чи заможна економіка, 45% житомирян обрали демократію, а 35% - заможність.

45% житомирян однозначно пишаються своїм містом і 29% дещо пишаються – це один з найгірших показників серед обласних центрів України.

Нагадаємо, за даними ЦВК 25 жовтня 2015 року на виборчі дільниці прийшли 80 850 виборців – явка становила 38,87%.

Інтерактивну карту з депутатами в округах обласного центру дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, 15 листопада 2015 року у другому турі мером Житомира був обраний кандидат від Блоку Петра Порошенка Сергій Сухомлин

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі