Політика

Політолог пояснює низьку явку виборців у Житомирі «чорним піаром» та дає прогнози на другий тур виборів мера

27 October 2015, 18:01

 Політолог Руслан Павленко пояснив низьку явку виборців у Житомирі великою кількістю «чорного піару».

Про це Павленко сказав 27 жовтня у прямому ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info.

«Вплинула кількість «чорного піару» і практика показує – чим більше «чорного піару», тим менша явка свідомого виборця і виборця загалом. Виборець в цьому інформаційному шумі губиться, йому дуже складно це все опрацювати свідомістю, бо багато сигналів, звинувачень. І коли виборець не може прийняти рішення у нього єдиний вихід – «ну его к черту», я взагалі не піду голосувати. Інший дуже істотний фактор – це зубожіння людей, зниження рівня життя... 50% люди відчули різке погіршення життя, зрозуміло, що від цього великої радості йти на вибори не буде. А ще у Житомирі громадсько-активні люди не знайшли відповідної партії, за кого голосувати», - зазначив Руслан Павленко.

Політолог також поділився думками щодо зміни стратегії виборчої кампанії кандидатів у мери Сергія Сухомлина та Любові Цимбалюк у другому турі.

«У кожного з цих людей їхнім «паровозом» був партійний рейтинг: вони його доганяють, переганяють і тут треба боротися за виборців з інших партій. Я думаю, що кожен з них доріс до свого «потолка» під час першого туру. І зараз головне питання – який резерв голосів у кожного з цих кандидатів, хто за них піде голосувать. У Сухомлина перша задача, я вважаю, це мобілізація його виборців. Щоб виборець, який більш свідомий, нормальній, який хоче, щоб місто розвивалося, прийшов голосувать. А як правило, він не дуже хоче йти голосувати. Сухомлин по своєму типажу, по веденню компанії ближчий до «Самопомочі» і виборець «Самопомочі», по соціології, нормально за нього голосував. Я думаю Сухомлин буде боротися за цього виборця «Самопомочі». Питання з Цимбалюк велике у мене – її електоральний запас, на кого вона буде орієнтуватися, що вона запропонує людям. Вони вибрали «ядерний» електорат «Батьківщини», вони через сильних мажоритарщиків (Кропивницький, Онопрієнко), у яких були хороші «прикормлені» округи, вибрали ці голоси, я вважаю, повністю. І явка її виборців була максимально можлива. Далі куди їй рости? З моєї точки зору, величезне запитання – що вона може зробити крім оцих 25%», - сказав Павленко.

Повністю програму «Діалоги» з Русланом Павленко дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, за даними ЦВК явка виборців у Житомирі 25 жовтня становила 38,9% - проголосували 80 850 із 208 018 виборців. У другий тур виборів мера виходять Сергій Сухомлин (БПП) та Любов Цимбалюк («Бітьківщина»), які, за попередніми даними, набрали 27,77% та 25,56%, відповідно.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі