Місто

Житомирський журналіст майже два роки бореться з «кремлівськими тролями» в мережі

2 June 2016, 11:40

Житомирський журналіст Вадим Кіплінг спить декілька годин на добу. Вже майже два роки у вільний від роботи час він протидіє російській пропаганді на житомирських інтернет-ресурсах.

«В процесі моєї роботи виявилося, що в Житомирі існує група з місцевих, які працюють на житомирських ресурсах в якості російських «тролів». «Боїнг над Донбасом збито на території України, громадянами України, зброєю України. Нічого хорошого для України в цьому розголосі немає. Нам би краще мовчати зараз цього приводу». Той же коментатор: «Одні пусті звинувачення в адресу «сепаратистів» та Росії. Російське походження зброї так ніхто і не довів за останні півтора року», - зачитує коментарі Вадим.

«Шляхом нескладних маніпуляцій ця людина була викликана на зустріч. Побачення сталося 1 вересня 2015 року. Це начальниця одного з відділів житомирської обласної податкової. Розслідування продовжується, але зі сторони конкретно цієї особи йдуть вже погрози вбивством. Воно задокументовано, відеозаписи є: «Камінь на голову впаде, якщо ти не залишиш нас у спокої», - розповідає журналіст.

За цей час він виявив закономірності у поведінці так званих «кремлівських тролів».

«Якщо ця людина, не вникаючи у зміст статті, починає лити бруд на автора статті, звинувачує, як в «Методичці кремлівського  троля», в психологічних захворюваннях, в сексуальних відхиленнях – перед нами знову ж таки «кремлівський троль». Тут безпомилково. Якщо людина в кількох коментарях підряд закликає до третього Майдану, масових заворушень, протестам - перед нами «кремлівський троль». Вони інколи видають себе за українських патріотів. Проколюються на дрібницях. Пишуть не «в Україні», а «на Україні». Українець так ніколи не напише. Або проколюються на тому ж: що потрібен третій Майдан, ось українська влада така-сяка, але якщо ти український патріот, ти хоча б раз десь вилаєшся на Російську Фередацію. Такий «український патріот» ніколи не лається на Російську Федерацію», - розповідає Вадим Кіплінг.

За словами Вадима, робота його команди приносить результати – «тролів» на Житомирських інтернет-ресурсах стало значно менше, та й люди навчилися правильно на них реагувати.

«Я просто і сам не очікував, що ми їх потроху вичавили. Найпростіший шлях боротьби з ними - робити з них клоунів, виставляти на посміх і просто знущатися. Якусь полеміку з ними вести неможливо. Довести щось за допомогою мозку, інтелекту, якихось фактів, неможливо. Він одразу збивається на пункт 1-3 «Методички кремлівського троля». Тобто, той ефект від їх діяльності просто рубиться в зародку. Вони далі просто не можуть йти, їм поставили інформаційний заслін. Вони можуть не поділяти думку роботодавця, але вони просто відпрацьовують 30 «юдиних срібняків», - каже Вадим Кіплінг.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2016 року СБУ Житомирській області повідомляла про голову громадської організації, який контактував з бойовиками та розміщував у мережі протиправний контент.
 
 
 
 
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі