Місто

Житомирські реалії: «благодійна» оренда з правом викупу – хто, що і за скільки

13 June 2016, 15:35

На сесії міської ради збираються розглянути питання про надання права на приватизацію майже 50 об’єктів комунальної власності.

Чи всі вони будуть приватизовані та який механізм викупу - у коментарі Житомир.info розповів голова бюджетної комісії, радник мера Житомира Юрій Мойсеєв.

«У переліку вже 45 об’єктів, якщо ми зараз не проведемо це питання, то їх кількість ще збільшиться. У березні це питання на сесію не виносилося, бо воно не розглядалося на комісіях, не було рекомендацій комісій. Проект рішення лише готується до оприлюднення з переліком. Але на приватизацію будемо виносити не всі об’єкти. Наприклад, у нас виникли питання по об’єктам, які знаходяться у житлових будинках: люди взяли в оренду частину під’їзду, продають там каву, водичку. Це адреси майдан Згоди 2/98, вул.Гоголівська, 15 – те, що я пам’ятаю, ми однозначно їх знімаємо. Є об’єкти, по яким у нас виникають питання щодо поліпшення, наприклад – Домбровського, 24: там взагалі людина здала в суборенду це приміщення і там працюють суборендатори. Він брав в оренду майже 400 кв.м., з них 280 – це підвал. Ми приїхали туди, дивилися – у підвалі взагалі нічого не зроблено, як він взяв його у 2008 році так і є. Там де у нас по поліпшенням є питання – ми ці об’єкти обов’язково знімаємо», - наголосив Юрій Мойсеєв.

Голова бюджетної комісії розповів, що з 45 об’єктів, які були винесені на розгляд комісії, по 21-у були питання по приватизації.

«У нас в комісії 13 людей, ми розбились на чотири підгрупи, розділили між ними об’єкти і кожна група виїжджала, дивилася, зустрічалися з цими підприємцями, перевіряла поліпшення, дивилася документи. Наприклад, об’єкт – приватний нотаріус Алєксєєва на Перемоги, 54: ту кімнату, яку вона орендує і хоче викупити, 24 кв.м. – це кімната поруч з нашим підлітковим клубом і ми покликали на комісію представників підліткового клубу, вони пришли разом з нотаріусом Алєксєєвою і сказали, що їм ця кімната потрібна, тому що на сьогодні у підлітковому клубі немає навіть роздягалки, роздягаються у спільному коридорі. І ми це питання теж будемо знімати. Ще раз кажу – не всі об’єкти попадуть на приватизацію, лише ті, по яким немає питань, які від самого початку були комерційними, окремо розташовані, або по яким точно видно, що є поліпшення, люди дійсно вклали гроші», - розповів Мойсеєв.

Він також прокоментував дуже «демократичні» ціни на оренду деяких приміщень у центрі міста. Зокрема ТОВ «Центр Здоров’я Досконалість» орендує 1149,3 кв.м на вул.Велика Бердичівська,30, сплачуючи в місяць 20,7 грн за 1 квадратний метр, ФОП Федоренко С.П. за оренду 86 кв.м напівпідвального приміщення на майдані Соборному, 2/2 платить 38,8 грн/кв.м. Цікаві цифри й по вартості оренди офісних приміщень: ПП «Стиль» за 69,5 кв.м офісу на Старому бульварі, 11 сплачує в місяць 7,2 грн/кв.м; ФОП Яцюк В.М. орендує 297,2 кв.м за адресою вул.Гагаріна, 47 і платить в місяць 29 грн/кв.м; громадська організація за офіс на вул.Басейна,6 платила 58 грн/кв.м. А ось ТОВ «Благо-вест» в «благодійну» акцію не попало – за офіс на Хлібній,19 сплачує 138 грн/кв.м.

«На Великій Бердичівській, 30 людина реально зробила поліпшення. У таблиці є ринкова вартість об’єкта, але це вартість була на той рік, коли робили оцінку для оренди. Якщо об’єкти проходять через комісію (бюджетну), далі готується проект рішення і виноситься на сесію міської ради, якщо сесія надає дозвіл на приватизацію даних об’єктів – робиться конкурс серед експертів, по кожному об’єкту буде проводитись конкурс на експерта, визначаються експерти, які будуть робити оцінку цього майна, далі робиться оцінка майна, рецензія на цю оцінку і дається уже після цього час на оформлення договору купівлі-продажу. Була вже зустріч з експертами, які будуть брати участь у конкурсі на проведення оцінки і є домовленість, щоб за метр квадратний було не менше 230-300 доларів», - сказав Юрій Мойсеєв.

За словами голови бюджетної комісії, 99% комунального майна знаходиться в жахливому стані і треба його продавати, а не витрачати бюджетні кошти на ремонт.

«Є два варіанти – або ми беремо кошти з міського бюджету, робимо ремонти цих приміщень і здаємо їх (в оренду) в якомусь нормальному стані і кажемо, що вартість повинна бути 100-150-200 гривень за квадратний метр, або кажемо – ось воно є в такому (жахливому) стані і тоді ви вкладайте самі кошти в ремонт. Наприклад, Львів пішов шляхом продажу цих всіх об’єктів, тому що не функція і не повноваження міської ради заробляти на оренді», - наголосив Мойсеєв.

До речі, 13 червня на сайті міської ради оприлюднили проект рішення сесії «Про перелік об’єктів комунальної власності міста Житомира, що підлягають та не підлягають приватизації в 2016-2017 роках», але без додатків.

Про шляхи викупу комунального майна та механізм отримання права на викуп приміщення через «поліпшення» читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, перелік об’єктів комунальної власності міста Житомира, що підлягають приватизації у 2015-2016 роках, планували затвердити ще до місцевих виборів: проект рішення, в якому були 34 об’єкти, терміново готували на сесію 20 серпня, але приватизація комунального майна так і не відбулася – рішення прийняте не було. У переліку об’єктів на приватизацію, який був оприлюднений на початку березня цього року, було вже 40 адрес.

ТОВ "Центр Здоров’я Досконалість", вул. Велика Бердичівська, 30, вартість оренди - 21 грн/кв.м

ФОП Городченко М.І., вул.Мала Бердичівська, 9, оренда - 47 грн/кв.м

ФОП Федорко В.А., вул.Пушкінська, 8, місячна оренда - 36 грн/кв.м

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі