Місто

Громадських активістів продовжує непокоїти ситуація на житомирському сміттєзвалищі

21 June 2016, 16:25

Житомир офіційно припинив приймати на свій полігон твердих побутових відходів сміття зі Львову, але громадські активісти та житомиряни, які проживають поблизу звалища, продовжують протестувати. Кілька десятків людей зібрались у вівторок, 21 червня, у міській раді, щоб почути від влади, що буде з житомирським сміттєзвалищем та чи не загрожує місту екологічна катастрофа.

«Я, наприклад, не беру до віри ваші слова, коли ви говорите, що ви його захоронили, чи сортували, чи переробили. Такого смороду не було би. Тому в мене дуже великі до цього питання. По факту можу стверджувати, що на відстані 10 кілометрів в суботу і неділю спостерігався сморід. 10 кілометрів від сміттєзвалища. Я там була особисто і я бачила як люди приїжджали з дітьми відпочивати. Люди приїжджали, через 10 хвилин збирались і їхали, тому що було враження, що знаходишся біля сміттєзвалища, біля сміттєвих баків», - каже житомирянка Наталія Зіновчук.

Заступник міського голови Олександр Фещенко визнає: житомирське сміттєзвалище перебуває не в ідеальному стані, але загрози для населення немає.

«Є в нас певні проблеми, ми цього не будемо приховувати. В ідеалі там має бути побудований сучасний сміттєпереробний завод. Перша проблема - сміттєпереробні заводи коштують дуже дорого, ми повинні це розуміти. Від 10 до 30 млн доларів, залежно від технології переробки. 10-15 років тому дуже активно обговорювалась тема спалення сміття. Зараз ми розуміємо, що просто спалювати сміття - це вже минулий вік. Тобто треба розуміти, що після спалення цього сміття треба давати якусь енергію. Або теплову, або електричну. Тоді інвестор знаходиться. Ми повинні розуміти. Тоді це буде вигідно, тоді інвестор на це піде. Безкоштовно ніхто його будувати не буде», - каже заступник Житомирського міського голови Олександр Фещенко.

Місцевих жителів обурило те, що на сміттєзвалище звозять відходи, але за їх словами ніхто не контролює, яке саме сміття потрапляє на полігон. Бити на сполох вони почали коли в навантаження до житомирського сміття на полігон почали прибувати фури зі Львову.

«Як приймалося сміття зі Львова. Сміття зі Львова подавалось на сортувальну лінію, відсортовувалося і перевозилось на полігон для захоронення. Бо ми розуміємо, що це сміття відсортувати немає поки що можливості. Звичайно, воно було прийняте і захоронене. Ми говоримо про другу позицію - те що треба модернізувати. Наступний крок, для того ми тут і зібрались, потрібно збудувати сучасний сміттєпереробний завод, бо тієї лінії не достатньо. Але в Житомирі вже зроблено: перше – дегазація, друге – сортувальна лінія», - пояснює Фещенко.

В результаті у міській раді вирішили спільно з громадськістю та місцевими мешканцями контролювати сміття, яке прибуває на полігон, а також очищення вулиць, якими проходять сміттєвози. Наступне засідання робочої групи щодо ситуації на житомирському сміттєзвалищі відбудеться вже в п’ятницю. Тоді ж і буде розроблено план дій на найближчий час.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі