Влада

Житомирський губернатор хоче політати над бурштиновими копанками і чекає жорстку операцію силовиків

27 July 2016, 17:05

Житомирський губернатор Сергій Машковський хоче політати над бурштиновими копанками і на власні очі побачити стан справ.

Про це він сказав в інтерв’ю редактору Житомир.info.

«Зараз я хочу пролетіти, подивитися, яка там ситуація. На вертольоті, можливо, на літаку, перевірити, подивитися. Який це день буде – ніхто не буде попереджений. Можливо із журналістів когось візьмемо, щоб це було об’єктивно, щоб побачили, який стан речей і я сам для себе побачив. Тому що на сьогодні я керуюсь звітами голови місцевої райдержадміністрації, звітами правоохоронців – не ведеться масовий промисловий видобуток. Якщо обманюють правоохоронці, якщо вони десь інформацію не доводять правдиву, то сьогодні ви бачили, яка спецоперація була проведена в Рівному. Однозначно, що такі ж самі спецоперації будуть проведені і в Житомирській області, і в Волинській області. Я найбільш зацікавлена людина, щоб ця операція була найбільш жорсткіша, радикальніша, дієвіше. Подивимось, хто, що, як, воно ж все покаже відразу. Я переконаний – на сьогодні такого масштабу, як це було в 2014, початок 2015 року немає», - сказав Машковський.

Він переконаний, що видобуток бурштину у «промислових» масштабах не ведеться, але одиничні випадки видобування помпами є і люди з лопатами теж копають.

«Давайте відверто скажемо: у нас правоохоронців на сьогодні особового складу не вистачає, це треба очепити весь периметр цих родовищ, а їх там декілька, таких серйозних. В Рівненській області на спецоперацію постягували (правоохоронців) з усіх областей України, з Києва набрали , і об’єми в Рівненській області, коли десятки тисяч людей і помпами, і копають. Однозначно, тут такого немає. І дійсно, люди тут копають і десь здають. Можливо, вони здають в Рівненській області, можливо, вони в Києві здають, але ми не в змозі перекрити повністю вивіз того ж каміння, сьогодні це об’єктивно. Сьогодні треба працювати, щоб легалізувати цей бізнес, дати людям якусь альтернативу. Так, дійсно, я спілкувався з цими людьми, вони кажуть: на 1200 (гривень) я не можу вижити, в мене сім’я. А поруч зі мною стоїть лісник, в якого 23 людини – недобір в штаті. Середня зарплата там 4,5-5 тисяч гривень, якщо нормально працювати, то можуть до 10-12 тисяч заробляти. Я кажу людям – йдіть працюйте. Ні, не хочу. Тому що я знаю – 800 гривень чорноробочий в день може заробити (на бурштині). Але боротися з людьми ми не в змозі, у нас немає ні сил, ні ресурсів і, напевне, це теж не буде правильно. Сьогодні повинен бути підхід державницький, коли дається альтернатива і паралельно посилюється відповідальність за незаконний видобуток бурштину. Я був на комітеті Верховної Ради і відразу сказав: перше – це легалізація, навіть якщо закон недосконалий, навіть якщо десь щось потрібно буде змінювати, доповнювати – його потрібно сьогодні приймати, дати цей правовий коридор для того, щоб рухатися», - наголосив губернатор.

Повністю інтерв’ю з Сергієм Машковським читайте тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі