Інтерв'ю

Інтерв’ю з Сергієм Машковським: про виконання обіцянок, корупцію, бурштин, пільговиків і напівмарафон у Житомирі

26 July 2016, 12:20

 23 липня 2014 року перший заступник глави Адміністрації Президента Геннадій Зубко приїхав у Житомир представляти нового голову облдержадміністрації – Сергія Машковського, який до цього вісім років займався продажем автомобілів – керував автосалонами в обласному центрі. Що вдалося зробити за два роки, які обіцянки виконані, як вирішуються найболючіші проблеми області – відповіді на ці запитання в інтерв’ю голови Житомирської ОДА Сергія Машковського Житомир.info.

- Пройшло два роки після того, як призначили вас на посаду, відчуваєте якісь зміни в собі, ви змінилися за ці два роки?

- Якщо в особистому плані, в плані характеру – змінився, але відверто не можу собі сказати на краще, чи на гірше. Однозначно, став більш жорсткішим в прийнятті рішень: якщо прийняв, то вже дуже важко змінити, буде важко переконати. Раніше говорили про доброту, веселий був, зараз це все відійшло десь подалі і сьогодні вже більш серйозніший по відношенню до себе і до людей. І десь ця людяність трішки заховалася, я думаю, що це до пори, до часу.

- Ви кажете, що не можна переконати змінити рішення, але, можливо, є люди, які можуть на вас вплинути, змусити змінити рішення?

- Немає таких людей, щоб змусити, а переконати – це можливо, якщо навести вагомі аргументи. Якщо емоційно хтось почне давати чи змушувати – це не працює, навпаки. Можливо це по характеру, можливо впертість якась присутня, але я навпаки тоді стаю в свою таку позицію щодо неприйняття, не сприйняття того, що говорять. Але якщо є чіткі аргументи – я завжди йду назустріч, завжди погоджуюсь, завжди слухаю і приймаю до уваги і вже приймаю рішення відповідно до цих аргументів або фактів, які наведені тією чи іншою людиною.

- Є якісь люди – «моральні авторитети», яким не треба наводити факти, вони сказали – і ви їм повірили?

- Є авторитети, звичайно, в моєму житті і по моїй службовій діяльності, це – виконавча вертикаль. Але я завжди слухаю аргументи, не може бути, що так сказано, так зроблено, бо так треба зробити. Це не аргумент. Відповідальність за те все, що я підписую, які приймаю рішення на рівні області, несу я, однозначно. І скільки разів вже було таке, що я за них «отримував» і від засобів масової інформації, і від інших. І якщо я приймаю рішення, я несу відповідальність за це, то якщо потрібно змінити рішення – потрібні аргументи.

- З приводу відповідальності – ви пам’ятаєте свої обіцянки, які ви давали два роки тому, коли вас представляли в сесійній залі облради?

- Звичайно. Можливо не всі пам’ятаю, але пам’ятаю такі основні.

Представлення нового голови ОДА, 24 липня 2014 року

- Давайте я вам нагадаю: перше – це була обіцянка подолати корупцію. Що вдалося подолати за два роки?

- Боротьба з корупцією у нас працює через відносини влади і суспільства. На сьогодні, я вважаю, нам вдалося змінити ці взаємовідносини влади і суспільства. Сьогодні на обласному рівні ми стали більш відкритими, ближчими до людей, хоча є дуже багато проблем. Я не хочу говорити, що тут все у нас  дуже гарно, дуже добре, але якщо брати, наприклад, з тими ж потенційними інвесторами наші відносини, то є багато позитиву. І це не мої слова, це слова цих же інвесторів. Щодо корупційних діянь, то це показники правоохоронних органів. Якби були гучні затримання, якби були гучні моменти, що десь вимагають хабарі… До речі, останнім часом, вже близько кількох місяців не звертаються люди, що хтось з них вимагає хабар, а раніше дуже часто були такі звернення в плані: ось у мене там хтось вимагає хабар. Я кажу: скажіть, хто вимагає, конкретно, я беру на себе зобов’язання далі через правоохоронні органи розібратися. Але тільки називається структура: чи це там Держгеокадастр, чи Державна архітектурно-будівельна інспекція, чи екологічна інспекція, чи будь-яке інше, а хто конкретно – не кажуть. Можливо, була деяка зневіра людей, що справа доведеться до кінця, що вони не постраждають в цьому. Але коли голова облдержадміністрації бере на себе відповідальність, то як ще переконувати? Як доходило до конкретики – немає конкретики. Сьогодні немає такого в облдержадміністрації, я відповідаю за це структурно (по розподілу обов’язків – ред.). В райдержадміністрації були такі приклади, наприклад – затримання перед самими виборами голови районної державної адміністрації в Малині. Я скажу відверто – я знав про це, але це певною мірою «кнут», який повинен продемонструвати, що сьогодні немає виключень.

- Хвилинку, ви знали про те, що голова РДА бере хабарі?

- Ні, я знав, що операція буде така. Не знав, що він бере хабарі, але знав, що будуть проведені певні оперативно-слідчі дії.

- Ще одна з ваших обіцянок – прозоре призначення на посади і обговорення кандидатур з громадськістю. Спочатку все так і було, але нещодавно у вас з'явився новий заступник Ігор Гундич. Його кандидатуру десь обговорювали?

- Це було, скажу відверто, обдумане рішення і воно було прийняте виважено. Якщо говорити не про заступника Ігоря Гундича, а про обговорення, то останні обговорення, які на мене дуже негативно вплинули – це по Держгеокадастру, коли Максима Глушаницю призначали (керівником обласного управління). Це було не обговорення, а «сходка», з’ясування своїх якихось інтересів. Громадськість, яку привезли на автобусах з Рівного, з інших куточків – такі громадські слухання не мають відбуватися, вони не будуть відбуватися. Не треба давати можливість здійснювати тиск при призначенні посад, тому що я зрозумів – ці обговорення не зовсім представляє та громадськість, яка сьогодні працює на благо нашої Житомирської області чи міст.

- Саме обговорення Глушаниці вплинуло на ваше рішення не обговорювати кандидатуру Гундича?

- Я спілкувався з головою Громадської ради (при ОДА) Стельмахом. Все-таки, це має бути певним майданчиком для обговорення. Так, є дуже багато питань до Громадської ради: складу, хто представляє, хто в обговореннях, але, в той же час це має бути базовим майданчиком для обговорення чи «круглого столу». Щодо призначення Гуднича: я вже довгий час працював з двома заступниками, було дуже важко. Так, я візьму відповідальність, що ми прийняли це рішення в такому авральному порядку, без обговорення. Якщо є якісь претензії, я думаю і він готовий, і я готовий відповісти на них.

Ігор Гундич (на передньому плані) та Сергій Машковский на нараді в ОДА, 13 липня 2016 року

- Ще одна обіцянка – аудит витратної частини бюджету. Зроблений?

- Звичайно, зроблений, я вам більше скажу – в 2015 році створений відділ внутрішнього аудиту, він був набраний з нових людей, які взагалі не мали відношення до облдержадміністрації. І сьогодні щопівріччя особисто я затверджую план перевірок витратної частини, розпорядження коштів структурними підрозділами. Зараз проводять аудит управління охорони здоров’я, наступний – департамент соціального захисту.

- Управління охорони здоров’я – це перше, кого перевіряють?

- Так, це перше управління.

- Чому вирішили почати саме з нього?

- Тому що найбільше коштів з обласного бюджету (виділяється). Ми промоніторили, проаналізували витратну частину – найбільше коштів іде саме на управління охорони здоров’я. І ми знаємо ці скандали щодо закупівлі МРТ, щодо закупівлі ліків і різних препаратів, того ж гемодіалізу. Коли ти починаєш втручатися і ціна змінюється з, якщо я не помиляюсь, 45 мільйонів на 33 тільки тим, що ти починаєш витребовувати документи. Це я про гемодіаліз в минулому році. Тому тут потрібен дуже серйозний аудит.

- В липні 2014 року ви обіцяли покарати тих, хто бив активістів, підпалював їхні машини та здійснював тиск на їхній бізнес.

- Скажу відверто – намагався. В мене після призначення, мабуть, жодна нарада з правоохоронними органами не проводилися без того, щоб не згадати ситуацію з активістами, з покаранням винних у побитті, щоб конкретно почути, які заходи були вчинені. Частина справ була закрита, це правоохоронці мають вирішувати, це прокуратура, це вищий орган – Генеральна прокуратура. Вона зараз, знову ж таки, почала піднімати ті справи і перевіряти, чи правильно були закриті. Частина (справ) була передана до суду. Можливо, я дещо переоцінював свої повноваження голови обласної державної адміністрації, що зможемо тут вольовим рішенням покарати і змусити їх вчинити так згідно закону. Але є законодавчий коридор, законодавчі підстави вирішувати, і це може виконувати та впроваджувати тільки прокуратура чи інший правоохоронний орган відповідно до компетенції. Уже багато запитань і до того, як тоді вчиняла прокуратура, чи правильно, було дуже багато таких аргументів, що, скажімо, неправильно були проведені слідчі дії, які не дають можливість сьогодні притягнути до відповідальності, немає фактів. Це специфіка роботи. І знайти аргументи «проти» набагато легше, ніж знайти аргументи «за».

- Хоч якась справа дійшла до суду?

- Звичайно, декілька справ дійшли до суду 100%. До речі, Любомир Михайлович (Війтович, прокурор області) дуже активно почав піднімати ці справи. На якій стадії зараз у суді – на даний момент не можу сказати.

Машковський звітує за рік роботи, 23 липня 2015 року

- Коли ви минулого року звітували за рік роботи, то казали, що промисловий видобуток бурштину припинено, помпами не видобувають.

- Ви розумієте, це йде хвилями. В той час були дуже жорсткі методи, дуже серйозні, в принципі, і зараз вони якби є. Якщо ми називаємо «промисловими методами» одну, дві, три помпи – вони постійно з’являються, їх затримують. Я постійно відвідую Олевський район, але мені дуже часто дорікають, що ось попереджують, знають. Хоча останній раз, коли ми з ще з Рудиком Валерієм Степановичем (колишній керівник ГУ Нацполіції області – ред.) відвідували, я його повідомив в 7 годин ранку, що ми їдемо сьогодні на бурштин перевірити, як працюють. В той же час, коли ми приїхали в Олевськ – нас уже чекали близько 50 активістів. Зараз я хочу пролетіти, подивитися, яка там ситуація.

- Пролетіти на вертольоті?

- На вертольоті, можливо, на літаку. Перевірити, подивитися. Який це день буде – ніхто не буде попереджений. Можливо із журналістів когось візьмемо, щоб це було об’єктивно, щоб побачили, який стан речей і я сам для себе побачив. Тому що на сьогодні я керуюсь звітами голови місцевої райдержадміністрації, звітами правоохоронців – не ведеться масовий промисловий видобуток. Якщо обманюють правоохоронці, якщо вони десь інформацію не доводять правдиву, то сьогодні ви бачили, яка спецоперація була проведена в Рівному. Однозначно, що такі ж самі спецоперації будуть проведені і в Житомирській області, і в Волинській області. Я найбільш зацікавлена людина, щоб ця операція була найбільш жорсткіша, радикальніша, дієвіше. Подивимось, хто, що, як, воно ж все покаже відразу. Я переконаний – на сьогодні такого масштабу, як це було в 2014, початок 2015 року немає. Те, що можуть виїжджати помпами працювати один, два, чотири в різних районах – ну їх намагаються ловити.

- Ваше переконання ґрунтується на звітах правоохоронців і голів РДА?

- Так, на їх звітах. А на чому ґрунтується ваше переконання, що там все ж таки добувають?

- На тому, що підприємства в тих районах не можуть набрати людей на роботу, бо люди не хочуть працювати, для них зарплата 3-4 тисячі – це «копійки», вони заробляють на бурштині.

- Давайте будемо розділяти два поняття: є промисловий (видобуток), помпами, а є коли копають вручну.

Машковський на бурштинових копальнях в Олевському районі, жовтень 2014 року

- Коли копають, вони ж мають накопаний бурштин комусь здавати?

- Це вже до правоохоронців. І це перше завдання – «працювати» по скупщикам. Але давайте відверто скажемо: у нас правоохоронців на сьогодні особового складу не вистачає, це треба очепити весь периметр цих родовищ, а їх там декілька, таких серйозних. В Рівненській області на спецоперацію постягували (правоохоронців) з усіх областей України, з Києва набрали , і об’єми в Рівненській області, коли десятки тисяч людей і помпами, і копають. Однозначно, тут такого немає. І дійсно, люди тут копають і десь здають. Можливо, вони здають в Рівненській області, можливо, вони в Києві здають, але ми не в змозі перекрити повністю вивіз того ж каміння, сьогодні це об’єктивно. Сьогодні треба працювати, щоб легалізувати цей бізнес, дати людям якусь альтернативу. Так, дійсно, я спілкувався з цими людьми, вони кажуть: на 1200 (гривень) я не можу вижити, в мене сім’я. А поруч зі мною стоїть лісник, в якого 23 людини – недобір в штаті. Середня зарплата там 4,5-5 тисяч гривень, якщо нормально працювати, то можуть до 10-12 тисяч заробляти. Я кажу людям – йдіть працюйте. Ні, не хочу. Тому що я знаю – 800 гривень чорноробочий в день може заробити (на бурштині). Але боротися з людьми ми не в змозі, у нас немає ні сил, ні ресурсів і, напевне, це теж не буде правильно. Сьогодні повинен бути підхід державницький, коли дається альтернатива і паралельно посилюється відповідальність за незаконний видобуток бурштину. Я був на комітеті Верховної Ради і відразу сказав: перше – це легалізація, навіть якщо закон недосконалий, навіть якщо десь щось потрібно буде змінювати, доповнювати – його потрібно сьогодні приймати, дати цей правовий коридор для того, щоб рухатися.

- Ще одна болюча житомирська тема – перевізники та АТОшники. Знаю, що у вас тесть займається пасажирськими перевезеннями в Житомирській області, те, що він перевізник – допомагає чи заважає вам у вирішенні питань з пільговиками?

- В чомусь допомагає, в чомусь заважає. Тому що відразу сприймається через призму: ось зараз буде якісь преференції тесть отримувати. В мене позиція ще з бізнесу сформувалася: ніколи не зав’язуватись на адмінресурсі, не пов’язувати бізнес і адмінресурс, це повинні бути дві паралельні, які не пересікаються між собою, процеси. Тому що, як тільки хтось прив’яжеться до адмінресурсу, буде залежний від тої чи іншої преференції в адміністративному плані – все, це бізнесу кінець. Тому що це ж все закінчується рано чи пізно, а в сьогоднішніх реаліях це може дуже швидко закінчитися, тоді відразу бізнес «лягає» повністю, і він уже не працює. Так, я з ним (тестем) спілкуюся, дискутуємо багато з цього приводу. Дійсно, сьогодні є проблематика з перевезенням, і не тільки учасників АТО. Якби це були лише учасники антитерористичної операції, то питання можна було б вирішити на рівні області: є обласний бюджет, є бюджет області – це зведений бюджет усіх місцевих бюджетів, є серйозні перевиконання і, я думаю, ми би спрямували це перевиконання на компенсацію перевізникам за пільгове перевезення. Але в той же час сьогодні у нас є близько 380 тисяч людей пільгових категорій, і законом їм передбачені ці пільги, але в державному бюджеті не передбачено те, що було раніше – компенсацію. Тому що це, все таки, делеговане державою повноваження, які вони повинні виконувати. Тому тут треба теж державі визначатися – або скасовувати пільги, і тоді вже на місцевому рівні ми самі будемо визначатися: кому давати, кому не надавати пільги, в якій мірі, як – чи адресно, чи компенсувати (перевізникам). А якщо надаються пільги (державою), то тоді треба компенсувати з державного бюджету. Звичайно, учасники антитерористичної операції сьогодні більше уваги потребують, і вони більш активніші, вони можуть висловити свою думку, є дуже багато активістів, які працюють з ними. А є інші пільгові категорії, які мовчать, і це не значить, що з ними немає таких проблем.

- Цій проблемі вже півроку – з початку року говориться про те, що держава не виділяє кошти на компенсацію за перевезення пільговиків. Щось зрушило після ваших неодноразових звернень?

- 192 мільйона гривень повинно виділятися на компенсацію пільгового проїзду у Житомирській області. Однозначно, це – нереально для місцевих бюджетів. Зараз ми розробили таку програму, щоб хоча би по 100 тисяч з районів повиділяти. Міста обласного значення деякі вже повиділяли, деякі по мільйону навіть, є де по 500 тисяч, Новоград-Волинський район, наприклад, виділив, а є такі, що «нуль» виділяють. А я вважаю, що можуть виділяти, тому що я бачу перевиконання (бюджету), бачу вільні залишки по місцевих бюджетах. І якщо ми сьогодні компенсуємо за перевезення учасників АТО, то скажуть «чорнобильці»: а чому нас не перевозять? «Афганці» скажуть, і вже такі є дорікання, інваліди, інші пільгові категорії. Ми звертаємось, піднімаємо це питання на Кабміні, але ми бачимо – є дефіцит коштів.

- Кабмін щось відповідає на ваші звернення?

- Скажу вам відповідь: сьогодні є значне перевиконання місцевих бюджетів, близько 40%.

- Тобто, іншими словами – вирішуйте ці проблеми самі?

- Так, вирішуйте це на місцевому рівні. Але 192 мільйони за пільгові перевезення ми не можемо (заплатити) навіть з тим перевиконанням, це нереально. А якщо сьогодні пільговик звернеться до суду, що порушені його права – він виграє будь-який суд, тому що законом пільги передбачені.

- Є вже прецеденти звернень до суду?

 - Ні, ще немає прецедентів.

- Знаю, що в області є план по кількості контрактників, кожен район закріплений за управліннями ОДА, і вони відповідають за виконання цього плану, контролють, працівники їздять в райони, проводять роботу…

- Я за колективну відповідальність, за те, щоб всі були залучені, тому що це справа не лише військових комісарів, не лише органів місцевої влади. Це відверто вимушений крок. Був взятий за приклад досвід Дніпропетровської області, які демонструють значне перевиконання по контрактній армії. У нас по контрактній армії є показники по двом кварталам: І квартал – 84,5% у нас виконання, по ІІ – 93,1%. В контексті того, скільки у нас було мобілізовано за шість хвиль, то Житомирська – одна з найбільших областей, якщо брати співвідношення з розрахунку на кількість населення, і велика кількість, на превеликий жаль, загиблих у нас. Але сьогодні за мобілізацію мають нести відповідальність і управління. Так, це було прийняте рішення мною особисто, щоб вони долучалися, допомагали, і за кожним районом закріплені. Якщо, наприклад департамент соціального захисту, то, я вважаю, що дуже багато залежить від його роботи, наскільки люди будуть мати бажання служити в контрактній армії: як вони дбають про родини військовослужбовців, особливо демобілізованих військовослужбовців, яка у них комунікація, яка роз’яснювальна робота.

- За управлінням культури теж закріплений район?

- Звичайно, за всіма без винятку: і управління культури, і департамент інформації і комунікацій, і департамент фінансів. Сьогодні, вибачте, і голова облдержадміністрації не завжди виконує ті функції, які притаманні для його роботи, але стоїть завдання, ми маємо робити, маємо виконувати. Я хочу, щоб всі зрозуміли, що ми несемо спільну відповідальність. Це не є проблематикою голови обласної державної адміністрації, а то коли на нараді я збираю, то в мене враження, що це тільки мене цікавить і ще заступників. Нервую, буває, підвищую голос, тому що я переживаю за це, я вболіваю, я хочу, щоб воно було виконано. І не тільки контрактна армія, це про всі напрямки. Я не вважаю, що тут щось погане, навпаки – це дасть змогу продемонструвати керівникам управлінь, що вони можуть виконувати завдання будь-якого рівня і вони є дійсно керівниками.

- З приводу чуток про ваше звільнення: як тільки призначили – відразу почали «звільняти», останнім часом навіть називають потенційного кандидата на цю посаду – один з народних депутатів від Житомирської області.

- Так, через два чи три місяці після призначення почали активно обговорювати моє звільнення. Коментувати чутки – для мене це взагалі неправильно, але хочу сказати одне: станом на сьогодні (25 липня) заяву на звільнення я не писав. Згідно закону про державну службу, не можна ні оголосити конкурс, ні розглядати кандидатури, поки на посаді працює голова обласної державної адміністрації. Сьогодні підготовлені відповідні зміни до нового закону про держслужбу, що все-таки буде Адміністрація президента проводити конкурс, на сьогодні його проводить Агенція з державної служби. Хто які кандидатури обговорює – це вже не до мене...

- Ви відслідковуєте, після яких ваших дій починають розповсюджувати чутки, що вас звільняють?

- Я вже навіть звик до того, що мене звільняють. Це періодичність якась вже певна є – три місяці, чотири місяці. Рішення приймає президент України. Я завжди заявляв і однозначно заявляю зараз – я не тримаюсь за це крісло, намагаюся робити все для того, щоб покращити ситуацію в Житомирській області, і, звичайно, багато чого не вдається зробити, але я вважаю, що є і позитивні моменти. Звичайно, дуже страждає сім’я сьогодні, тому що я одружився буквально за п’ять місяців до мого призначення... Чесно скажу, я відчуваю себе постарівшим на 10 років на цій роботі. Найбільший критик до себе – це я, я завжди невдоволений своїми діями і своїми якимись результатами.

- Дружина у вас керівник місцевого телеканалу СК-1, ви дома обговорюєте ці чутки, можливо плануєте якісь PR-дії?

- Взагалі не плануємо ніякі PR-дії, і у нас своєрідне «табу» на обговорення політичних тем вдома. Це не моя ініціатива, ініціатива моєї дружини, ми хоч трохи повинні приділяти увагу один одному, це дуже важливо. В цьому є дуже велика проблема на сьогодні, коли в 7 годин ранку я розпочинаю свій робочий день тут, на місці (в облдержадміністрації) і закінчую інколи в час, два (ночі), а наступний знову в 7 годин ранку розпочинаю. Навіть інколи не хочеться ні з ким розмовляти, хочеться просто відпочити.

Катерина та Сергій Машковські (фото з фейсбук)

- Як ви відпочиваєте, що допомагає вам розслабитися?

- Дуже допомагає спорт, це зараз невід’ємна частина мого життя. Скажу відверто, місяць тому я отримав серйозну травму спини, не міг навіть ходити два-три дні, на місяць вибився зі свого спортивного графіку – це дуже важко. В мене біг на такі досить великі дистанції, від 6 до 10 км, я бігаю на нашому Центральному стадіоні і паралельно слідкую за ремонтом, як виконуються роботи, вони знають це. І ще боксом займаюсь, це теж певний такий вилив цієї енергетики, яка накопичується тут. Хочеться чим побільше скинути з себе негативу, чим побільше енергії викинути, і інколи ти перетренуєшся, перевантажуєшся, і ось зі спиною – це якраз після одного з тренувань ця проблема і була. На іншому відпочинку я не можу відключитися, навіть якщо у відпустку на пару днів, то постійно на зв’язку, на телефонах – де, що, інколи потрібно і повертатися терміново. Тому повністю відключитися неможливо.

- В Житомирі вперше планують провести напівмарафон, ви плануєте взяти участь?

- Ми кілька днів назад з Сергієм Івановичем (Сухомлин, мер Житомира) це обговорювали. Думаю, на 90% я візьму участь, я вже бігав і більшу дистанцію: марафон не бігав, бігав 27 кілометрів. Але ця проблема зі спиною... Зараз перевірюся ще раз. Знаєте, не просто ж хочеться пробігти, є певний спортивний азарт.

- Хочете виграти, перемогти?

- Ну, виграти – не знаю, є спортсмени у нас дуже серйозні, які займаються, які не такі втомлені, тому що психологічна втома теж дається (взнаки), а вона сьогодні дійсно присутня. Але я буду все робити для того, щоби прийняти участь в напівмарафоні.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі