Економіка

«Житомиргаз збут» поскаржився на великі борги та повідомив про тисячі відключених боржників

25 August 2016, 13:34

Через великі борги «Житомиргаз збут» припинить газопостачання 3,5 тисячам неплатників, сума заборгованості житомирян і жителів області за блакитне паливо сягнула майже 100 млн гривень.

Про це повідомляє прес-служба ТОВ «Житомиргаз збут».

«Найбільші борги за газ мають жителі Житомира з великими площами будинків. Такі споживачі тривалий час не оплачують за енергоносій, а також усіляко намагаються уникнути візиту працівників газової компанії для звірки даних лічильників. Лише на Житомир та Житомирський район припадає 68% заборгованості, що є в області. З початку року оператор ГРМ припинив постачання блакитного палива 1,3 тис. споживачам. Крім того, 2,2 тис власників домоволодінь, у яких сума боргу перевищила тисячу гривень, отримали від компанії-постачальника попередження про припинення газопостачання у разі несплати заборгованості. Загальна сума боргу попереджених про відключення клієнтів сягає 8,6 мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні.

Директор газопостачальної фірми зауважив, що після ігнорувань боржником попереджень припинення газопостачання є останнім та вимушеним кроком.

«Запобігти неприємностям через відсутність змоги оплатити за газ може субсидія, за якою потрібно звернутися до управлінь соцзахисту або договір на реструктуризацію. Однак зазвичай споживачі, які боргують найбільші суми, є власниками чималих котеджів. Вони швидко сплачуть суму боргу, але лише після того як лишаються за крок до припинення газопостачання», – розповідає директор ТОВ «Житомиргаз збут» В’ячеслав Тарасов.

В компанії зауважують, що відновлення газопостачання здійснюється лише після 100% оплати боргів за газ та компенсації витрат з припинення та відновлення газопостачання.

Нагадаємо, постановою Кабінету міністрів від 27.04.2016 р. №315 затверджені роздрібні ціни на природний газ для побутових споживачів, які є чинними з 1 травня 2016 року по 31 березня 2017 р. (включно):

ціна газу за 1 куб. м за наявності лічильника (з ПДВ) – 6,879 грн за 1 куб. метр;

ціна газу за 1 куб. м за відсутності лічильника – за нормами відповідно до наявного в помешканні газового обладнання (з ПДВ): плита газова за наявності гарячого водопостачання, за 1 особу – 30,27 грн (4,4 куб. м*6,879 грн); плита газова без гарячого водопостачання та газового водонагрівача, за 1 особу – 48,84 грн (7,1 куб. м*6,879 грн); плита газова і газовий водонагрівач, за 1 особу – 96,31 грн (14 куб. м*6,879 грн).

Як повідомляв Житомир.info, на брифінгу 19 липня мер Сергій Сухомлин говорив про необхідність розірвати монополію регіональної газової компанії «Житомиргаз». На сесії міської ради 21 липня представник ПАТ «Житомиргаз» просив погасити 9 млн грн боргу, а мер пропонував швидше зареєструвати КП «Житомирміськгаз» і передати йому на баланс всі газові мережі на території міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі