Влада

Житомирська область – на другому місці за переведенням шкіл на альтернативне паливо, - міністр освіти

20 September 2016, 10:34

Житомирська область посіла друге місце серед областей України за рахунок переведення котелень навчальних закладів на альтернативні види палива.

Про це повідомила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич 20 вересня під час засідання колегії Житомирської обласної державної адміністрації, яка присвячена підготовці до опалювального сезону в осінньо-зимовий період 2016 - 2017 рр.

«Я думаю, що тема підвищення тарифів, вона, експлуатується всіма і дуже часто для нагрівання незадоволення в суспільстві. Але якщо подивитися на неї абсолютно неупереджено, то аналіз показує, що фактично за останні 10 років через штучне заниження цін на газ в Україні втрачено 53 млрд дол. – це співмірно з двома річними бюджетами країни. І ці роки низькі ціни на комунальні послуги компенсували фактично за рахунок державного бюджету, дотуючи приватні компанії і компанії, які заробляли на цих дотаціях, виймаючи ці кошти з бюджету освіти, медицини, соціальної сфери. Тому іншого шляху, ніж перейти на ринкові ціни немає. За рахунки за комунальні послуги бюджетних установ, в тому числі і шкіл, ми несемо подвійну відповідальність. Тому що з одного боку, це робота над покращенням ефективності мережі, яка може знизити тарифи, а іншого – модернізація шкіл. І треба відзначити, що Житомирська область, якщо ми порівняємо, скільки тут було переведено навчальних закладів на альтернативні види палива, то вона є фактично на другому місці серед областей України. І тут 28 навчальних закладів були в такий спосіб модернізовані. Випереджає вас хіба Закарпатська область. Ми маємо яскравий приклад Черняхівської школи, в якій переобладнали котельні, і вже зараз є розрахунки, скільки коштів можна буде зекономити, якщо перейти на альтернативні види палива. В цю школу було вкладено 14,17 млн грн із Фонду регіонального розвитку. І всі ці видатки, окрім того, що строюють нормальні умови для навчання дітей (для нас це дуже важливо), при переході на альтернативні види палива, економія коштів при опалюванні вугіллям за один опалювальний сезон становить понад 30 тис. грн, а при опалені дровами – більше 170 тис. грн. І це лише одна школа. Тобто тут скритий справді дуже великий резерв», - сказала Лілія Гриневич.

Як повідомляв Житомир.info, у  Баранівській загальноосвітній школі № 2 запрацювала альтернативна котельня за мільйон гривень.

Народний депутат Павло Дзюблик

Фото Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі