Влада

Житомирський суддя всупереч закону заборонив журналістам проводити зйомку засідання

29 September 2016, 14:35

Суддя Корольовського районного суду Олександр Сингаївський заборонив знімальній групі Житомир.info проводити відеозйомку судового засідання.

Розгляд адміністративної справи за позовом підприємця Романа Кучера було призначено на 10 годину 29 вересня. Підприємець розповів, що про судове засідання він дізнався за годину до його початку і запросив журналістів.

Перед засіданням, журналістка Катерина Тарасюк повідомила секретарю, що має намір проводити зйомку, але коли засідання розпочалося, знімати журналістам заборонили.

«Є порядок, цей порядок затверджений, він є на офіційному сайті суду», - сказав суддя Сингаївський.

Журналістка зауважила, що знімати відкрите судове засідання дозволяє Закон України «Про судоустрій і статус суддів», зокрема, стаття 11.

«Учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав», – зазначено в статті.

Втім, суддю такі аргументи не переконали.

«Все правильно, але є підзаконний акт, є нормативні документи, внутрішні документи, які регулюють цей порядок. Передбачено нашою внутрішньою інструкцією, іншими нормативними документами. Для того, щоб мати можливість проводити зйомку, ви маєте пройти акредитацію, надати документи про те, що ви є якийсь канал, про те, що ви маєте ліцензію. Якщо ви хочете бути присутні, будь ласка, але без зйомки», - сказав Олександр  Сингаївський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі