Місто

Підземелля на Великій Бердичівській у Житомирі «законсервують» для подальшого вивчення

7 October 2016, 13:08

Підземелля, яке виявили під час будівельних робіт на вулиці Великій Бердичівській у Житомирі, викликало неабияке обговорення у колі місцевих археологів та краєзнавців. Краєзнавець Георгій Мокрицький певен: дана знахідка - не що інше, як підземний побутовий хід. На підтвердження розгортає старовинні карти, датовані 1781 та 1859 роками.

«Тут були великі кам’яні триповерхові будинки на потужному фундаменті, і ми якраз бачимо підземну частину, так зване технічне підпілля цього старого житлового триповерхового будинку. Але з нього іде якийсь прохід із склепінчастою стелею, перекриттям у сторону Великої Бердичівської вулиці. Це може бути вхід або у підземну частину будинку в приямок зі сторони вулиці, або ж може бути побутовий підземний хід. У більшості випадків купці з’єднували склади, магазини і свій житловий будинок підземними переходами. З метою збереження продукції, якщо буде дощ іти або сніг. І в цілях безпеки, щоб не обікрали», - розповідає краєзнавець Георгій Мокрицький.

Не відкидає краєзнавець і думку про те, що у ході досліджень підземного ходу в ньому можна буде знайти цінні речі.

«Можуть і скарби бути, можна старі речі знайти. Колись знайшли на Замковій Горі пляшку мінеральної води дореволюційних часів з написом», - ділиться краєзнавець.

Допоки історики та краєзнавці вивчають вік та походження підземелля, міська влада обіцяє зберегти знахідку.

«Ні в якому разі засипати це підземелля ніхто не буде. Єдине, що ми зараз опрацьовуємо варіант «законсервування» даної ділянки і залишити вхід. Законсервувати для того, щоб в осінньо-зимовий період туди не потрапляла волога, тому що вона може призвести до руйнування тієї цегли, яка там є. Багато чуток на рахунок підземель у місті Житомирі, під містом Житомиром, і це не лише чутки, багато є вивчених підземель. Напевно, таке перше підземелля, яке відкрилося у центрі міста, і ми повинні його по максимуму використати для залучення туристів у місто Житомир. Як робиться це у Європі - робиться скляна підлога, можливо, частина тротуару у нас буде під склом, і люди зможуть проходити і від собою бачити це підземелля. Це було б правильно», - каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Нині будівельні роботи поблизу підземелля тривають, а знахідку огородили стрічкою.

Як повідомляв Житомир.info, 6 жовтня на Великій Бердичівській під час реконструкції тротуарів під землю провалився екскаватор, де виявили підземелля. Історики вже почали його вивчати, а краєзнавець Мокрицький розповів, що підземелля є «технічним підпіллям» триповерхового будинку ХІХ століття.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі