Місто

Історики вивчають випадково знайдене під час реконструкції тротуарів у центрі Житомира старовинне підземелля

6 October 2016, 15:13

Історики Житомирського обласного краєзнавчого музею працюють на місці провалу техніки на вул. Великій Бердичівській, де будівельники 6 жовтня виявили підземелля.

«Як ви бачите, міняють покриття, поступив сигнал до краєзнавчого музею, що виявилось провалля, бульдозер провалився, і ми з фахівцями вийшли переглянути, що тут насправді є, наскільки давні ці цеглини. По типології вони нагадують цеглу, яка на келіях Єзуїтського монастиря 16-17 століття», - розповів директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Краєзнавці кажуть, про це підземелля у них донині не було інформації, тож вони з великим інтересом вивчають знахідку.

«Цегла старовинна, не сучасна. Справа в тім, що нема такої інформації, було тут приміщення, чи ні, але за словами мешканців ще в 20-х роках на цій території виникали неодноразово провали під землею. На 19 початок 20 століття, коли тут будувався перший водогін 1895-98 роки, то неодноразово натрапляли на такі підземелля. Місцеві підприємці, які будували у цих стінах магазини, використовували їх як місця сховища продуктів, різного реманенту, вина, виробів різноманітних. Наприкінці 19 століття міська дума зробила комісію, щоб вивчити це питання, оскільки ці підземелля провалювались і руйнували поверхневий шар ґрунту і шлях, то треба було здійснити ремонт, а перед тим, як це зробити, необхідно було вивчити ситуацію взагалі. Така комісія була, вона працювала, підтвердила наявність таких підземель, але чим воно закінчилось надалі – невідомо», - розповідає старший науковий співробітник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін.

Історики огородили ділянку навколо підземелля і сподіваються, що у них буде достатньо часу, аби дослідити його.

«Дуже цікаво, тому що цей провал ми вперше зафіксували особисто. Колишній архітектор міста Житомира, на жаль, він у 80-х роках помер, розповідав про випадок, коли у 20-х роках прямо навпроти входу до «Автодору» був величезний провал. І навіть чутки були, що знаходили там старовинні цінності, старовинні книги, де вони зникли, ніхто не знає, але такий провал фіксувався. Треба його вивчити, подивитися, щоб зробити фахові висновки. Попередньо ми можемо точно констатувати, що це підземелля, а от як воно використовувалося: як підземний хід, прохід до однієї точки до іншої, це треба побачити, туди залізти і обстежити», - каже Олександр Тарабукін.

Як повідомляв Житомир.info, 6 жовтня на Великій Бердичівській під час реконструкції тротуарів під землю провалився екскаватор, житомиряни виявили підземелля.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі