Місто

Нове житомирське підземелля було затоплене і горіло, - науковці краєзнавчого музею

12 October 2016, 12:09

 На стінах виявленого 6 жовтня підземелля на вулиці Великій Бердичівській в Житомирі наявні сліди затоплення і вогню.

Про це на своїй сторінці у Facebook 11 жовтня повідомив Житомирський обласний краєзнавчий музей.

«Під час попереднього обстеження було встановлено, що під пішохідною частиною вулиці Великої Бердичівської з півночі на південь в напрямку до проїжджої частини проходить підземелля. Воно починається з невеличкої кімнатки прямокутної форми, від якої вглиб землі під невеличким кутом відходить приміщення у вигляді тунелю шириною 1,44 м. Через декілька метрів він завершується своєрідною земляною закупоркою, що цікаво, зі слідами вогнища. У нижній та середній частинах тунелю спостерігаються сліди затоплення, а також сліди дії вогнища. Цегла тут темніша, з шаром нальоту майже чорного кольору», - йдеться у дописі авторства співробітника відділу досліджень об'єктів культурної спадщини та науково-методичної роботи з музеями обласного краєзнавчого музею О.О. Тарабукіна.

У повідомленні зазначається, що «про підземелля на Вел. Бердичівській вулиці відомо давно. Окремі згадки щодо них можна відшукати у періодичних виданнях краю кінця ХІХ ст. Але реально побачити їх тривалий час не вдавалося, бо їх швидко засипали. Сьогодні ми нарешті пересвідчилися в тому, що вони в цій частині міста дійсно існують. Тепер ми можемо не тільки побачити, але й доторкнутися до цих таємничих споруд. Щодо них поширено багато чуток, але не всі вони відповідають дійсності. Тому важливо, щоб такі об’єкти досліджували фахівці. Як тільки надійшов сигнал, на місце знахідки прибули наукові співробітники обласного краєзнавчого музею».

Фахівці зазначають, що чітких слідів завалу не простежується, бо стеля ціла.

«Складається враження, що тунель донизу, можливо, навмисно, був засипаний землею. Якщо це так, то ми маємо типовий зразок боротьби органів міського самоврядування наприкінці ХІХ ст. проти будівництва несанкціонованих погребів, які виходили за межі житлових будинків під вулиці. Неодноразово, як засвідчують тогочасні періодичні видання та архівні джерела, переважно після рясних дощів, вони провалювалися, руйнували проїжджу частину, внаслідок чого рух на цій ділянці вулиці вимушено припинявся, створюючи багато незручностей для мешканців і подорожніх, а також, за висновками інженерів міської управи, деякою мірою створювали загрозу для руйнування прилеглих будинків. Тунель міг завершуватися тупиком або продовжуватися у південному напрямку та пересікати вулицю. Цікаво, що на мапах міста середини та 2-ї половини ХІХ ст. на протилежній стороні вулиці, по напрямку проходу тунелю, розташовувалася доволі велика споруда, позначена в експлікаціях як дворянський будинок», - йдеться у повідомленні.

Підземелля, цілком можливо, могло бути складовою частиною системи підвальних приміщень житлових будинків, які розташовувалися вздовж вулиці, - зазначають фахівці. На їхню думку, за матеріалом, фактурою, кольором, формою і розмірами цегла з провалля тотожна до зразків цегли, яку можна побачити, зокрема, на південній, більш доступній на сьогодні для огляду, стінці руїн колишніх келій єзуїтського монастиря.

«Відомо, що останній було закладено у 1724 р. кам’яні (цегляні) будівлі, у тому числі й житлові, вздовж Великої Бердичівської вулиці, зокрема на цьому місці, на плані 1781 р. ще відсутні, а на планах, особливо 40-50-х років ХІХ ст. вони вже є. Отже, попередньо можна припустити, що підземелля у цій частині міста могло з’явитися впродовж кінця XVIII – 1-ї половини ХІХ століть», -   резюмує науковець.

На його переконання, знахідка є надзвичайно цікавим і цінним об’єктом культурної спадщини, і її бажано було б музеєфікувати.

Як повідомляв Житомир.info, 6 жовтня на Великій Бердичівській під час реконструкції тротуарів під землю провалився екскаватор, на місці провалу виявили підземелля. Зі знахідкою працювали історики Житомирського обласного краєзнавчого музею.

Підземелля у день його виявлення (6 жовтня):

Підземелля на вулиці В. Бердичівській станом на 12 жовтня:

Фото Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі