Влада

У Житомирській області хочуть видати «Книгу пам’яті» про учасників війни в Афганістані та героїв АТО

2 December 2016, 12:32

У Житомирській області хочуть затвердити Програму з видання серії «Книга Пам’яті України. Обпалені війною. Житомирська область».

Відповідний проект рішення сесії опублікований на сайті облради 1 грудня.

«З метою увічнення пам’яті учасників бойових дій на сході України та території інших держав, зокрема в Республіці Афганістан (1979–1989 рр.), керуючись ст. ст. 43, 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи подання обласної державної адміністрації від 30.11.16 № 5777/51/2-16, рекомендації постійних комісій обласної ради з гуманітарних питань, з питань бюджету і комунальної власності, обласна рада вирішила затвердити обласну Програму з видання серії «Книга Пам’яті України. Обпалені війною. Житомирська область» на 2017–2018 роки», - йдеться у проекті рішення.

Орієнтовний обсяг коштів, необхідних для виконання Програми, становить 720,9 тис. грн, які планують виділити з обласного бюджету.

«Метою Програми є вшанування українських воїнів – учасників антитерористичної операції, поширення інформації про їх героїчні вчинки, значний внесок у зміцнення обороноздатності України; увічнення пам’яті про учасників бойових дій на території Республіки Афганістан (1979–1989 рр.), які проживають на території області, та воїнів-інтернаціоналістів, що загинули або померли у мирний час. Реалізація Програми сприятиме вихованню у підростаючого покоління українців поваги до українського війська та формуванню відповідального ставлення громадян до обов’язку захищати Вітчизну. Опубліковані в книгах матеріали матимуть історичну та наукову цінність у майбутньому», - зазначається у проекті Програми.

Попередню роботу з укладання списків учасників бойових дій на території Республіки Афганістан (1979–1989 рр.) та надання їх районними і міськрайонними комісіями Житомирському обласному відділенню пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України» планують здійснити до 15 березня 2017 року з тим, щоб у квітні приступити до їх подальшого опрацювання та складання статей про учасників бойових дій для занесення на сторінки першого тому проекту обласної Книги Пам’яті України «Обпалені війною». Видати книгу заплановано у лютому 2018 року до 30-ої річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. У 2018 році планується укласти поіменні списки учасників АТО як тих, що загинули, так і тих, що проживають нині в Україні.

Як повідомляв Житомир.info, 20 жовтня цього року в міській раді презентували міську книги пам’яті «Герої не вмирають», у якій зібрано 38 життєвих історій житомирян, які віддали своє життя за незалежність і територіальну цілісність України в зоні проведення АТО. На сесії 30 листопада депутатам міськради подарували примірники книги та попросили посприяти перевиданню у наступному році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі