Місто

У книзі пам’яті «Герої не вмирають» зібрали історії 38 житомирян, які загинули на сході України

20 October 2016, 17:46

У сесійній залі міської ради збираються військовослужбовці, родини загиблих воїнів-житомирян і волонтери. Усі вони прийшли 20 жовтня на презентацію міської книги пам’яті «Герої не вмирають», у якій зібрано 38 життєвих історій житомирян, які віддали своє життя за незалежність і територіальну цілісність України, захищаючи її рубежі на сході – в зоні проведення АТО. Автори книги розповідають, намагались зібрати не сухі факти, а саме спогади про загиблих.

«Ми збирали інформацію не тільки про те, де народився і де загинув, а й яким був учнем, якою був дитиною, що любив у дитинстві, як називали однокласники, хто із друзів-однокашників був у військових інститутах, училищах чи інших навчальних закладах, а яка сім'я, а чи встиг створити сім'ю, про дітей, дружин, батьків, побратимів. Ми намагались хоча би рядочком-двома зберегти цитати тих людей, для яких близькі наші герої», – розповідає директор Житомирського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Юрченко.

Житомиряни, які прийшли на презентацію, розповідають: ця книга допоможе закарбувати в пам’яті імена та життєві історії тих, хто вже ніколи не повернеться додому.

«Для нас це показник, що про нас не забули, саме про наших чоловіків, завдяки яким ми зараз у сесійній залі, завдяки яким ми живі і завдяки яким ми жодного разу в місті не чули пострілів «Градів». Для нас це важливо, тому що це частинка наших рідних, наших чоловіків і це знову ж повинно увійти в історію і не забуватися в жодному разі», – зазначає керівник житомирської філії ГО «Об'єднання дружин та матерів бійців-учасників АТО» Ольга Литвин.

«Ми повинні пам'ятати і ми повинні розуміти, що ми повинні робити. Ми повинні поважати тих, які сьогодні заради того, щоб ми спокійно жили, щоб ми могли займатись своїми справами і жити радісно, вони віддали своє життя. Я вам щиро вклоняюсь дорогі рідні та близькі», – каже настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору отець Богдан Бойко.

Перші примірники книги пам’яті вручили рідним загиблих військовослужбовців. Організатори планують надіслати кілька книг до навчальних закладів міста, а усім житомирянам, які бажають придбати примірник, радять звертатися до Житомирського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі