Влада

З бюджету Житомира хочуть цього року виділити 2 мільйони на «дружбу» з тваринами

11 January 2017, 17:22

З метою поліпшення санітарно-епідеміологічної та епізоотичної ситуації влада хоче затвердити міську Програму «Житомир – дружнє місто до тварин на 2017 – 2019 роки».

Відповідний проект рішення сесії опублікований на сайті міської ради 11 січня.

«Основною метою Програми є зменшення кількості безпритульних тварин у м. Житомирі на основі гуманного та відповідального ставлення до них, вживання заходів щодо охорони тваринного світу, створення більш комфортних умов для життя людей, покращення санітарно-епідеміологічного стану міста, а саме, розробка та впровадження нормативно-правових, методичних, просвітницьких заходів щодо гуманного поводження з безпритульними та домашніми тваринами; організація системи обліку, реєстрації та електронної ідентифікації тварин; створення ветеринарної клініки та кабінету функціональної діагностики, центру каністерапії, магазину товарів для тварин, фотостудії, кінологічного центру, облаштування місць та зон для вигулу собак», - зазначено у проекті програми.

Розробник програми – управління охорони здоров’я Житомирської міської ради, співрозробники – КП «Центр захисту тварин» та громадські організації.

У 2017 році на реалізацію заходів програми планують витратити 1 млн 959 тис. 660 грн, з яких: 1 млн 949 тис. 660 грн – кошти міського бюджету, 10 тис. грн – кошти позабюджетних джерел. Загальних обсяг фінансування на три роки – 6 млн 389 тис. 354 грн.

«Проблема безпритульних тварин у Житомирі стоїть дуже гостро. За неофіційними даними на початок 2016 року в Житомирі налічується 5-6 тис. безпритульних собак. Безпритульні тварини є носієм великої кількості захворювань, спільних для тварин і людей (сказ, лептоспіроз, паразитарні захворювання). Велика кількість безпритульних тварин призводить до погіршення санітарно-епідеміологічного стану міста, якості життя мешканців і гостей міста, загибелі тварин та жорстокого поводження з ними. Щороку від мешканців міста та представників різних організацій надходять звернення з проханням провести відлов безпритульних тварин. На всі звернення влада міста змушена реагувати. Аналіз ситуації у сфері поводження з безпритульними тваринами дає можливість зробити висновок, що система регулювання чисельності безпритульних тварин способом їхнього винищування протизаконна, негуманна, фінансово витратна і неефективна. У результаті вивчення практичного досвіду європейських країн і інших міст України у цій сфері слід зробити висновок, що найбільш ефективним і науково підтвердженим методом зменшення чисельності безпритульних тварин є метод біостерилізації», - так розробники програми визначають проблеми, на розв’язання яких вона спрямована.

Також визначені десять основних причин появи безпритульних тварин:

безвідповідальність власників, що викидають набридлих улюбленців на вулицю;

неконтрольоване розведення собак;

недотримання правил вигулу собак (собаки тікають від неуважних власників);

швидке природне розмноження собак;

відсутність притулків;

відсутність системи обліку домашніх тварин;

надлишок доступного корму (незакриті сміттєві баки);

власники домашніх тварин не усвідомлюють необхідність стерилізації своїх улюбленців;

недостатній рівень свідомості, освіти, культури населення;

відсутність відповідної законодавчої бази щодо гуманного поводження з тваринами та відповідальності власників.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2016 року в Житомирі завершили облаштування Центру захисту тварин на вул.Параджанова. На сесії міської ради 15 грудня депутати проголосували за створення комунального підприємства «Центр захисту тварин». 23 грудня мер призначив директором КП Олександру Мельник.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі