Суспільство

У Баранівському районі знову заговорили про екологічне лихо: зупинилась фабрика, де очищались каналізаційні стоки населення

27 January 2017, 09:51

У селищі Миропіль Романівського району Житомирської області зупинилась паперова фабрика, і нечистоти з дворів місцевих жителів от-от потраплять в річку Случ: очисні споруди фабрики, через які проходили стоки населення, також не працюють.

Про це 26 січня написав сайт міськради сусіднього Баранівського району, через який також протікає Случ.

«До Баранівської міської ради надійшла інформація, що повністю зупинено роботу ВАТ «Миропільська паперова фабрика». Працівники розраховані. Підприємство повністю знеструмлене, в тому числі й очисні споруди, які мали б також очищати і каналізаційні стоки селища, де проживає близько 4 тис. населення. Ймовірно, нечистоти вже потрапили у річку Случ, або ж потраплять туди найближчим часом. Пам’ятаючи те екологічне лихо, яке виникло в басейні р. Случ за результатами діяльності підприємств Хмельниччини, керівництво Баранівської міської ради вирішило поїхати в селище та дізнатися, що ж там відбувається. Тож 23 січня делегація міської ради на чолі з депутатом обласної ради, першим заступником Баранівського міського голови Наталією Кокітко побувала у Мирополі», - написав сайт.

За інформацією міськради, в грудні 2016 року Романівським РЕМ було припинено електропостачання як приміщень фабрики, так і каналізаційно-насосної станції та очисних споруд, які приймають стоки від населення. У зв’язку із цим нечистоти переливаються через очисні споруди і потрапляють у річку Случ. Про даний факт свідчать і характерні запахи на березі річки, - стверджують у міськраді. 

«Миропільським селищним головою Валерієм Петровичем Гиндичем направлено листи у державні структури та отримано протокол засідання комісії з ТЕБ і НС Романівської РДА, у якому Миропільській громаді пропонується прийняти у власність комплекс очисних споруд, що належать ВАТ «Миропільська паперова фабрика», - інформує мерія і розповідає про першочергові завдання місцевої влади: знайти власника, який уповноважений приймати рішення про відчуження частини майна (КНС та очисних споруд) ВАТ «Миропільська паперова фабрика» та передачі їх у власність громади чи комунального підприємства. Лише тоді можна буде виконати рішення комісії ТЕБ і НС.

«На даний час ситуація зайшла у глухий кут, і на межі екологічної катастрофи опинилися усі населені пункти, що знаходяться вниз по течії ріки Случ. Усе стане набагато помітніше і відчутніше, коли прийде потепління. Закликаємо усіх тих, від кого залежить вирішення даної проблеми, втрутитись та запобігти екологічному лиху», - пише сайт Баранівської міськради.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2016 року Миропільську паперову фабрику відключили від електропостачання: не працювали очисні споруди, у які потрапляли стоки з фабрики та частини будинків, а жителям подавали воду по 2 години на день.

Через два дні управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА повідомило, що енергопостачання очисних споруд відновлено, каналізаційно-насосна станція працює, а загроза забруднення ліквідована. 

Фото з сайту Баранівської міськради

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі