Влада

Володимир В’ятрович прокоментував можливе скасування «радянських» свят, які відзначають 8 березня, 1 та 9 травня

30 January 2017, 11:57

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович прокоментував можливе скасування «радянських» свят: свята залишаться, а вихідних в ці дні не буде.

Коментар опублікований 29 січня на сайті Українського інституту національної пам’яті.

«В кожній країні є свій календар свят – люди спільно відзначають якісь дні та святкують свята. Україна – не виняток. Втім вона – виняток у Європі, адже у нас календар свят після десятиліть комунізму так і не впорядкували, тож залишилися явні сліди того часу. Щоправда зміст здебільшого давно вихолощений. Тоді що, можна залишити й так? Саме таку політику ми проводили в час незалежності. І незважаючи на чверть століття побачили, як миттєво сусідня ворожа пропаганда перетворює ці свята на якір, який затримує нашу країну в минулому. Тож слід навести лад у цій сфері», - пише В’ятрович.

Пропонується скасувати вихідний 8 березня, а не відзначення Міжнародного жіночого дня, та вихідні 1-2 травня. Крім того, 9 травня (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) залишиться державним святом, але не вихідним днем, а вихідним пропонують зробити 8 травня (День пам'яті та примирення, що вшановується синхронно із Європою).

«Пропонуємо додати такі вихідні дні: 9 березня (Шевченків день), День сім'ї (друга п'ятниця вересня). Кількість вихідних зміниться з 11 існуючих натепер до 9. Крім того, скасовується практика перенесення вихідного на понеділок, якщо свято випадає на суботу-неділю (крім Нового року, Різдва і Великодня)», - зазначив Володимир В’ятрович.

Нагадаємо, минулого року 1 травня в Житомирі біля майдану Соборного близько сотні пенсіонерів з червоними прапорами зібралися на мітинг на честь Міжнародного дня солідарності трудящих, приїздив і лідер КПУ Петро Симоненко.

Обуреним «скасуванням 8 березня» голова Українського інституту національної пам’яті роз’яснив свою позицію на власній фейсбук-сторінці.

«Ніхто не скасовує відзначення 8 березня Міжнародного жіночого дня. Наша пропозиція – скасувати вихідний у цей день. Наразі 8 березня є вихідним у: Російській Федерації, Азербайджані, Грузії, Казахстані, Киргизстані, Молдові, Таджикистані, Туркменістані, Україні, Білорусі, Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго (там це свято конголезьких жінок), Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї і Уганді. Достойна компанія?», - написав В’ятрович.

Як повідомляв Житомир.info, з 2014 року в Україні з’явилося нове державне свято і додатковий вихідний день 14 жовтня – День захисника України: президент Петро Порошенко своїм указом запровадив нове свято та скасував відзначення 23 лютого Дня захисника Вітчизни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі