Інтерв'ю

Житомир готується стати центром госпітального округу, під медичну реформу створять КП. Інтерв’ю з Матвієм Хреновим

16 February 2017, 08:57

Цього року в Україні анонсували старт медичної реформи, планують почати з реформування первинної ланки медицини, розробляють проекти госпітальних округів. Чого очікувати житомирянам від нововведень, запропонованих МОЗ, чи зміниться медичне обслуговування після створення госпітальних округів – в інтерв’ю Житомир.info розповів заступник мера Житомира Матвій Хренов.

- Область подала пропозицію до Міністерства охорони здоров’я щодо створення госпітальних округів, центром одного з них буде Житомир.

- В проекті – чотири госпітальні округи, з них Житомирський є найбільшим, за ним закріплюється обслуговування майже половини мешканців області, тому що дуже багато було бажаючих знаходитись і обслуговуватися саме в Житомирському госпітальному окрузі. Що важливо знати житомирянам – реформа госпітальних округів стартує не раніше 2018 року. Наразі проводяться лише підготовчі моменти. Нормативно-правових документів, які б регламентували, що саме має бути в лікарнях, ще немає, вони лише розробляються міністерством. Які я вбачаю в цьому переваги для Житомира: Житомир є центром госпітального округу і ми зберігаємо в повному об’ємі мережу наших стаціонарів, ніяких змін тут не буде, бо всі наші лікарні будуть так званими лікарнями інтенсивного лікування.

Карта госпітальних округів з сайту ОДА станом на 4 січня 2017 року

Остаточний варіант госпітальних округів

- Але завантаженість зросте?

- На сьогоднішній день 30% пацієнтів, які отримують стаціонарне лікування в міських лікарнях не є мешканцями Житомира. В дитячій лікарні таких менше, можливо 10%, а в дорослих лікарнях – більше 30%. І жодної копійки міські лікарні за лікування цих пацієнтів з бюджету не отримують, місто отримує субвенцію по приписаному населенню. І це завжди викликає конфлікт законодавства. З одного боку лікар і лікарня не має права відмовити в госпіталізації, а з іншого боку приходить КРУ і питає: а чому ви надавали лікування цій людині, вона до вас не приписана.

- Тобто, це порушення закону?

- Якщо ти не робиш так – порушуєш один закон, якщо робиш – порушуєш інші постанови. Фактично там немає покарання, бо в переважній кількості випадків лікарі аргументують, що були важкі пацієнти, і покарати за це вони (КРУ) не можуть, але «мізки пополоскати» наше Контрольно-ревізійне управління дуже добре може. Я, як лікар, особисто дуже багато разів проходив ці перевірки і було багато питань, чому ви надаєте послуги пацієнтам, які не є жителями міста. Цю проблему госпітальний округ вирішує, тому що одним із основних елементів цієї реформи буде «гроші йдуть за пацієнтом». І лікарні будуть зацікавлені в тому, щоб надавати якомога більшу кількість послуг якісно, щоб пацієнти їхали до них.

- Виходить, що Житомир тільки виграє, ставши центром госпітального округу?

- Так. Ми отримаємо нарешті ту кількість грошей, яку ми заслуговуємо. І ми, як місто, готуємось до цього, інвестуємо в основні фонди, закуповуємо сучасне обладнання, яке може прискорити процес лікування і діагностування. Якщо в минулому році ми забезпечили приймальні відділення, і це якісно підняло діагностичну потужність лікарень, то в цьому році ми плануємо зробити центр малоінвазивної хірургії (оперативні втручання через невеликі проколи тканин або природні фізіологічні отвори – авт.). Це дозволить майже в два рази зменшити тривалість лікування хірургічного хворого. Наприклад, якщо сьогодні після видалення апендициту хворий має перебувати на стаціонарному лікування 5-7 днів, тому що в нього великий розріз, то після створення цього центру йому достатньо буде 2-3 дні на післяопераційну реабілітацію. І фактично потужність хірургічного відділення зростає в 2 рази, кількість фахівців дозволяє це робити.

- Де будете брати гроші на це обладнання?

- У нас є міський бюджет, програма соціально-економічного розвитку, державні програми. Я думаю, що за рік ми реалізуємо цей проект і гроші знайдемо.

- Скільки приблизно треба коштів?

- Від 7 до 10 мільйонів гривень. Наприклад, минулого року всі програми по забезпеченню житомирських лікарень медичним обладнанням були профінансовані з державного бюджету, було співфінансування. Я сподіваюся, що цього року ми підемо тим самим шляхом, бо з міського бюджету в повному обсязі профінансувати ці проекти буде важко.

- Госпітальні округи – це перспектива 2018 року, а реформа первинної ланки медицини починається вже в цьому році. Як ця реформа рухається в Житомирі?

- Старт реформи для людей і для лікарів – не раніше 1 липня 2017 року. З квітня МОЗ планує, що почнуть заключати контракти між пацієнтом і лікарем, але жодних змін в системі обслуговування поки що не буде, має пройти певна процедура.

- Давайте змоделюємо ситуацію: я пацієнт, настало 1 квітня, мені треба до лікаря, що робити?

- Ви йдете до свого лікаря, до якого бажаєте. Фактично, людина йде по місцю проживання в свою поліклініку, їй там пропонують лікаря і вона до нього приписується. Логіка дільниць на першому етапі буде збережена.

- Можливо, буде якийсь рейтинг лікарів, щоб людина могла вибирати?

- Рейтинг лікарів з’явиться не раніше ніж через 1-1,5 роки, бо ще треба розробити критерій, за яким будуть складатися ці рейтинги. Зрозуміло, що неможливо за три місяці переписати всіх пацієнтів, бо люди літнього віку частіше звертаються, молоді батьки звертаються дуже часто, а люди середнього віку звертаються до лікарів рідко і вони не будуть на першому етапі сильно зацікавлені бігти до свого лікаря і робити цей контракт. Тому буде зроблено два реєстри: так званий «червоний» і «зелений». «Зелений» - це ті люди, які добровільно прийшли і заключили контакт, а «червоний» - це всі інші, які поки що його не заключили. Зрозуміло, що 70% людей відразу контракти з лікарем не заключать, але пул грошей вже виділяється. І у того лікаря, який набере собі велику кількість «зеленого» реєстру, заробітна платня і дохід буде значно більший ніж у того, який працює лише по приписаному населенню.

- Набрати реєстр – це ж не значить обслуговувати таку кількість людей? Лікар буде отримувати гроші за кількість пацієнтів, чи тільки за тих, які реально звертаються до нього?

- За кількість пацієнтів. В усьому світі сімейна медицина фінансується з так званого «подушного реєстру», а не за надану послугу. Цей сімейний лікар з часом буде відповідати за здоров’я всіх людей, які приписані до нього. Ви можете звертатись чи не звертись до нього, це, фактично, страховка. І якщо люди до нього приписані, то вони в першу чергу мають звернутися до нього: якщо людині колись знадобиться звернутися до вузького спеціаліста – вона це зможе зробити тільки через свого сімейного лікаря, по направленню. Якщо лікар, до якого ви приписані, вас не задовольняє, ви завжди маєте право змінити свого сімейного лікаря.

- Будуть якісь терміни для того, щоб всі мешканці міста уклали контракти з лікарями?

- Ні. Для цього є «червоний» і «зелений» реєстри. Ще один важливий момент – у нас є близькі села: Оліївка, Зарічани, Глибочиця, інші, й люди, які проживають в цих селах, мають повне право обрати сімейного лікаря в Житомирі, заключити з ним контракт.

- Що залежить від міської влади при підготовці до реформи?

- В першу чергу – це створення умов для сімейних лікарів, щоб вони були максимально близько до пацієнта.

- Мова йде про амбулаторії?

- Так. Минулого року ми відкрили одну, в цьому році плануємо відкрити 2-3, і так щороку відкриття двох амбулаторій дозволить максимально лікаря наблизити до пацієнта.

В новій амбулаторії на Польовій

- Немає дефіциту кадрів лікарів?

- Шалений дефіцит є в дільничній мережі, і він буде ще більш відчутний через 3-5 років, тому що середній вік лікарів дільничної ланки набагато вищий, ніж в середньому взагалі по медицині.

- Чому так?

- Тому що ця робота завжди була непопулярна: це робота «на ногах», постійна біганина, вони не мають жодного юридичного захисту і змушені ходити по викликам, навіть якщо ці виклики необґрунтовані. Та ж сама проблема і в «швидкій допомозі». Людина дзвонить і викликає лікаря, а насправді потреби у виклику немає. А зарплата дільничних лікарів зараз приблизно 4 тисячі гривень, і можливостей для додаткових доходів, які є у вузьких спеціалістів, вони не мають.

- Реформа первинної ланки медицини вирішить це питання?

- Якщо запрацює та фінансова система, яку обіцяє міністерство, то заробітна платня лікаря збільшиться в 2-3 рази, в залежності від тієї кількості населення, з яким у нього будуть заключені контракти.

- Тобто дільничний лікар буде отримувати 10-12 тисяч гривень?

- В середньому 10 тис. грн при умові заключення до двох тисяч контрактів.

- Коли розповідають про реформу первинної ланки, то всі говорять про лікарів, а що з медсестрами, яка в них буде зарплата, до чого вона буде «прив’язана»?

- Заробітна платня медсестер буде залежати від того, з якими лікарями вони працюють, і від того, в якій правовій формі вони будуть працювати. Ця реформа передбачає, що для контрактування пацієнта і лікаря повинно бути створене підприємство. Щоб ця реформа запрацювала – міністерству треба розробити законодавчу базу, під цю базу ми створимо комунальне підприємство «Центр сімейної медицини міста Житомира», є такий план. Не ліквідуючи комунальні установи – міські лікарні, а забираючи в них дільничну мережу. На базі цієї дільничної мережі створюється комунальне підприємство, де зарплата і лікаря і медсестри буде більша. Лікар буде заробляти кошти для комунального підприємства, а медсестра буде працювати по контракту з цим комунальним підприємством. В ті кошти, які буде отримувати лікар, тобто комунальне підприємство, де він працює, включені й кошти на обслуговування цього підприємства (бухгалтерський, кадровий облік) і на зарплату медсестри.

- Зарплата у лікарів буде пропорційна внеску в «загальну касу»?

- Так. Проблема комунальних установ в тому, що вони регламентовані тарифною сіткою, а комунальне підприємство в цьому плані більш вільне. В установі зарплата лікаря залежить лише від кількості ставок, хто має 1,5 ставки – у того зарплата вища, плюс ще доплата за вислугу років. Хочуть в тебе люди обслуговуватись чи не хочуть, задоволені вони чи розбігаються до інших лікарів – зарплата від цього не залежить.

- Не боїтесь, що приватні клініки переманять пацієнтів і комунальне підприємство не зможе ефективно працювати?

- В цій реформі, якщо приватна клініка законтрактує пацієнта – вона буде отримувати за нього кошти, це ринок і це чудово. Зараз в Житомирі лише одна приватна клініка може надавати такі послуги, в них є кілька сімейних лікарів, а терапевт – це вже рахується вузький спеціаліст, а не сімейний лікар. Тобто, під цю реформу попадають лише дільничні терапевти, які обслуговують дільниці і працюють в поліклініках. І я погоджуюся повністю з перспективою МОЗ: вони сподіваються, що сімейні лікарі захочуть створювати невеликі об’єднані практики, які будуть приватні, і вони будуть напряму отримувати кошти і конкурувати між собою, і тоді це буде ринкове регулювання якості.

- Ця реформа дасть можливість лікарям, які зараз працюють в поліклініках, стати приватними підприємцями?

- Фактично так. Я не вірю, що це відбудеться дуже швидко, бо люди мають повірити в цю реформу, в першу чергу – самі лікарі: відчути свою силу, зрозуміти, які форми об’єднання будуть найбільш ефективними. На мою думку, найбільш ефективною формою буде об’єднання від 4 до 10 лікарів: вони зможуть заміняти один одного, це буде постійний професійний ріст.

Заступник мера Житомира Матвій Хренов та в.о. міністра МОЗ Уляна Супрун

- Складається враження, що перший етап анонсованої реформи не запрацює до кінця цього року.

- В міністерстві це усвідомлюють, і вони зробили два запобіжники: перше – це «червоний» реєстр, тобто, будуть регіони, де взагалі нічого не запрацює і все залишить так, як і було; другий – якщо це комунальна установа, то там теж все залишиться так, як і було. І я впевнений, що будуть регіони, де буде саботаж, навіть на рівні адміністрацій. Буде непросто, але починати потрібно.

- Вже зараз є багато негативу на адресу Уляни Супрун і її команди, в Житомирі не виступають активно проти реформи?

- Я розмовляв з великою кількістю сімейних лікарів, вони насправді з острахом, але очікують цих змін, тому що працювати за 3 тисячі гривень і чути від всіх звинувачення в корупції та хабарництві, м’яко кажучи, неприємно, особливо людям, які якісно виконують свою роботу. І це є можливість офіційно отримувати нормальну, гідну заробітну платню. Є певна кількість сімейних лікарів, на щастя їх – менше, які вважають, що це дурня і так робити не потрібно, але жодного аргументу вони навести не змогли.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі