Місто

У Житомирі голова ОСББ узяв в оренду частину даху і встановив на ньому сонячні батареї

24 February 2017, 16:51

Житомирянин Сергій Кохан збудував на даху п’ятиповерхівки на вулиці Князів Острозьких (колишня Шелушкова) сонячну електростанцію та отримав «зелений» тариф.

Про це 24 лютого повідомила прес-служба Житомирської міської ради.

«У рамках проекту «Енергоефективність в місті Житомирі» консультанти з ЄЕВ компанії econcept AG разом з представниками виконавчих органів ради ознайомились з одним із прикладів впровадження енергоефективних заходів у місті Житомирі. Спроектував та виготовив конструкції для кріплення панелей Сергій Кохан самостійно. Монтаж здійснював із колегами. За словами Сергія Кохана, він збільшив виділену потужність для своєї квартири з 1,5 до 30 кВт. Відповідно, для всього будинку (ОСББ) також прийшлося збільшити потужність ще на 30 кВт», - пише сайт міськради.

«Енергії повністю вистачає для того, щоб забезпечити мою квартиру у якій, як і у всіх інших квартирах, є безліч електронних приладів. Будь-який мешканець нашого міста та нашої країни може це зробити та почати використовувати», – каже житомирянин.

Сонячні батареї – це прилади, які перетворюють енергію сонячного світла в електричний струм. Першим кроком при зведенні СЕС на даху багатоповерхівки є отримання дозволу від співмешканців (ОСББ) на оренду даху, - зазначає прес-служба.

Для отримання дозволу на розміщення СЕС потрібна згода не менше 75% мешканців. Для цього проводяться збори ОСББ і збираються підписи. Сергію Кохану довелось розбиратися у всіх юридичних нюансах самому, оскільки ОСББ в будинку було створене лише минулого року, а він був обраний головою об’єднання. Щоб мешканці погодилися на здачу частини даху в оренду, він взяв на себе відповідальність за ремонт орендованої частини даху та підтримку його у належному стані. А також сплату щомісячної оренди в розмірі 1 грн/м кв.

У мерії зазначають: оскільки Сергій Кохан оформлював «зелений» тариф для станції потужністю 30 кВт, відповідно лічильник для квартири довелося замінити на новий трифазний. Лічильник перенесли зі сходового майданчика в підвал і розмістили біля щитової, оскільки для нового лічильника потрібно було прокладати новий трифазний кабель.

Як повідомляв Житомир.info, на околиці Житомира за 9 млн євро збираються побудувати комунальну сонячну електростанцію.

Фото прес-служби міськради

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі