Місто

Майстер-класи, млинці та опудало Зими. Як житомиряни відзначають Масляну

25 February 2017, 16:22

У суботу 25 лютого житомиряни зібрались у гідропарку, щоб провести Зиму та зустріти Весну. За словами організаторів, гуляння на Масляну в гідропарку розраховані на енергійних та активних людей, тому в програмі багато рухливих розваг.

«Кому подобається спорт, кому подобається активний відпочинок на свіжому повітрі - усі приходять в гідропарк. У нас тут багато локацій, багато атракцій спортивних, молодіжних, розминки, флешмоби. Також є традиційні. Є багато громадських організацій, які відроджують прадавні традиції і показують житомирянам, як колись Масляну святкували їхні предки. Можна для себе вибрати різні формати: є конкурси для дітей, перетягування канату, є презентації різних спортивних федерацій і так далі. Тому усі, хто любить спорт і активний відпочинок - всі в гідропарк. Безкоштовні млинці отримують тільки учасники конкурсів, вікторин і різних розваг. Вони не для всіх, а тільки для найактивніших. Вони отримують такі «сонечка» і йдуть обмінювати їх на безкоштовні млинці», - каже начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради Ірина Ковальчук.

Окрім активного відпочинку, усі охочі можуть пройти майстер-клас із ткацтва, придбати сувеніри ручної роботи і, звісно, пригоститись млинцями - невід’ємною стравою свята.

«Розходяться, добре розходяться. Ми єдині, хто при людях одразу смажить і одразу продає. Наш ресторан завжди готує млинці, у нас є з різними начинками. Більше того, ми дітям, які виступають тут на сцені, ми їм даємо безкоштовно», - каже продавчиня Ірина Гричківська.

«На Масляну робилась ось така мотанка. Вона робилась на дерев’яній рогульці. Тобто, виламувалось дерево, яке мало ось таких дві гілочки для того, щоб були підняті руки. А в підняті руки лялькам-маслянам вкладали символ сонця. Млинець на Масляну - теж символ сонця. Масляна - це свято сонця, яке прибуває, і наші предки йому поклонялись як божеству. А оцей знак, який вона тримає на сонці - це знак вогню і сонця, сонцеворот або свастика, свастя. І наші предки один одному бажали свастя, тобто, щастя», - розповідає майстриня Ганна Івченко.

Люди, які прийшли на святкування, кажуть: хоч млинці і не надто дешеві, проте з’їсти хоча би один обов’язково потрібно.

«Прийшли трішки провітритись, розвіятись і спробувати цих млинців. Хоч вони дорогі, але зараз спробуємо, чи добрі», - каже житомирянин Антон.

«Масляна, як не як. Потрібно скуштувати млинця. Здоров’я всім людям, усьому народові і щоб не падали духом», - вітає житомирянка Ніна.

Нагадаємо, 25 лютого Масляну відсвяткували житомирські десантники.

Як повідомляв Житомир.info, опівдні 25 лютого в житомирському гідропарку  розпочалося святкування Масляної. Цьогоріч програма свята розрахована на два дні і переглянути її можна тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі