Економіка

Менш як за два роки в Житомирі побудують одну з найбільших у Європі меблевих фабрик

9 March 2017, 18:50

Понад 1200 робочих місць та інвестиції в розмірі 2,5 мільярдів гривень – такі перспективи відкриває будівництво нового меблевого комбінату в Житомирі. Під час сесії міської ради 9 березня депутати розглянули питання підписання меморандуму про співпрацю між містом Житомир та ТОВ «Житомирська меблева фабрика». Під час розгляду цього питання народні обранці ознайомились із презентацією майбутнього виробництва та вислухали позицію генерального директора Житомирської меблевої фабрики. Після нетривалого обговорення депутати одноголосно підтримують проект рішення про укладання меморандуму про партнерство.

Після голосування Житомирський міський голова та генеральний директор меблевої фабрики своїми підписами скріпили наміри про співробітництво. За словами інвесторів, нова фабрика працюватиме за європейськими стандартами виробництва і побудована буде менш як за два роки.

«Фабрика, яка буде виробляти меблі – це буде продовження дерев’яного кластеру, який знаходиться у Коростені та в Житомирі. Буде вироблятись плита і буде перевозитись сюди для серійного виробництва меблів і продажу як на території України, так і на експорт. Стосовно термінів, то в меморандумі прописано: 18 місяців. Виходячи з історії, практики, реальності і досвіду як ми працювали у Коростені, то сьогодні «Українська холдингова лісопильна компанія» побудована за півтора роки, Коростенський завод МДФ побудований за два роки, пелетний завод – за один рік. Тобто, в нас такі темпи, що ми сьогодні не зупиняємось. Будувати три-чотири роки – це невигідно та неправильно. У нас будують будівельні компанії з усієї України, а також будують німецькі компанії. Так само буде і виробництво на Житомирській меблевій фабриці – воно теж буде на основі німецьких стандартів. Це будуть німці, які навчали нас на заводі МДФ, які навчали нас на лісопильній компанії, так само будуть навчати і на меблевій фабриці», - каже генеральний директор Житомирської меблевої фабрики Катерина Самчук.

Під час розгляду депутатам продемонстрували відеопрезентацію майбутнього виробництва.

Житомир завжди славився великими виробничими підприємствами, а будівництво меблевої фабрики дозволить відродити колишню славу. В цьому переконаний Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. Мер міста розповідає: раніше житомирські меблі знали широко за межами України, втім, меблева промисловість поступово занепала. Будівництво ж нового комбінату на території індустріального парку відкриває широкі перспективи для міста.

«Більше тисячі робочих місць. Для Житомира це досить велика кількість робочих місць, яке буде створено за цим проектом. Середня заробітна плата - не менше восьми тисяч гривень. Це висока на даний момент середня заробітна плата для міста Житомира. Це все дасть можливість підняти і середню заробітну плату по місту Житомиру. Тому що інші виробники будуть «підтягуватися» до цього рівня. Я вже не кажу про податки, які надійдуть в міський бюджет. Це просто розвиток майбутнього Житомира і можливість молоді не шукати кращої долі в Польщі, в Чехії, в інших містах України, а залишатися в Житомирі, створювати свої сім'ї в Житомирі і працювати на благо міста Житомира», - переконаний Сергій Сухомлин.

За словами міського голови, будівництво меблевого комбінату в Житомирі дасть додаткову можливість для фінансування професійно-технічної освіти.

«Не тільки ПТУ, а й наш МОД, технікуми будуть якраз в системі взаємодії з цією меблевою фабрикою. Ми зустрічалися з цього питання і з міністром освіти Гриневич. І зараз ряд спеціальностей, які необхідні для роботи на цій меблевій фабриці, будуть внесені в класифікатор, і ми зможемо зробити від міста своє регіональне замовлення в систему ПТУ для того, щоб ці кадри готувалися. І частково фінансування за цими спеціальностями буде вестися за рахунок меблевого комбінату. І фактично це дає можливість формування меблевого кластера в Житомирській області. Коли йтиметься про переробку починаючи від зрізання дерева, переробці відходів деревини, до випуску кінцевої продукції, а це меблі. І ця фабрика по планам інвестора буде однією з найбільших, якщо не найбільшою, в Європі», - каже Сергій Сухомлин.

Міська влада вже в квітні планує передати інвестору земельну ділянку на території індустріального парку «Житомир-Схід». Звести новий меблевий комбінат планують впродовж 18 місяців з моменту передачі земельної ділянки.

Нагадаємо, житомирські депутати одноголосно проголосували за меморандум, який передбачає будівництво меблевої фабрики.

Як повідомляв Житомир.info, ТОВ «Житомирська меблева фабрика» обіцяє створити на новому підприємстві 1250 робочих місць.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі