Влада

У Житомирській області хочуть створити робочу групу з експертів і медиків, які вивчать реальний стан справ в інтернатах

22 March 2017, 17:25

На Житомирщині збираються створити нову робочу групу з медичних працівників та експертів, які проведуть аудит всіх інтернатних закладів області.

Про це 22 березня під час прес-конференції повідомила депутат Житомирської обласної ради, голова постійної комісії з гуманітарних питань Олена Галагуза, яка виступає ініціатором створення такої робочої групи

«Ми будемо звертатися до голови облдержадміністрації, голови обласної ради з тим, аби вони підписали нове розпорядження про створення робочої групи, яка проведе аудит в інтернатних закладах. Ця робоча група буде не ліквідовувати, не отпимізовувати, а саме вивчати реальний стан справ в інтернатах. Найперше у складі цієї робочої групи я бачу медиків і експертів, які справді знають, що таке проблеми зі здоров’ям і як функціонують інтернати. Взагалі, ця проблема викрила дуже багато порушень і зловживань. Наприклад, у Довбиському інтернат 87 працівників і лише 113 вихованців. Педагогів – половина, а решта – то обслуговуючий персонал. І на запитання чи є сімейні підряди, мені підтверджують: так, є. Тобто ми хочемо допомогти цим інтернатам, а для цього вивчити, що там насправді відбувається», – сказала Галагуза.

Приступні на зібранні також порушили проблему інклюзивної освіти на Житомирщині. Зокрема з 2007 року вона впроваджується в міжнародній школі «Всесвіт», що діє у Житомирі 22 роки поспіль. Там створено десять інклюзивних класів, де навчаються 17 дітей із особливими потребами. 

«Із ними працюють асистенти вчителів, асистенти дітей, тьютери, психолог і логопед. Інклюзивна освіта дає змогу всім дітям, у тому числі й дітям із інвалідністю мати рівні права й на рівні розвиватися, навчатися й виховуватися. У нашій державі щороку збільшується кількість інклюзивних класів, тому зараз дуже важливо, щоб був прийнятий закон про освіту, яким регулюватимуть додаткові послуги, фінансові питання, підготовка вчителів. Важливо, щоб всі школи були інклюзивними, але це – довгий шлях», – розповіла директор школи «Всесвіт» Марія Левченко.

Участь у прес-конференції також брало американське подружжя, яке кілька років тому всиновило хлопчика з синдромом Аперта. Зараз сім’я проживає у Житомирі. Владику, на якому фактично ставили хрест в інтернаті на Житомирі, зараз 16 років, він володіє кількома мовами та навчається у школі, а не інтернаті.

«Чотири роки тому, коли ми його зустріли, він ледь-ледь розвивався і міг вимовляти тільки одне слово «Нормально». А зараз він володіє українською, російською та англійською мовами. І тут, власне, й починається його потенціал. Якби фахівці «Всесвіту» свого часу не вступилися і сказали, що знайдуть спосіб соціалізувати Владика і допомогти йому, то зараз він би не ходив до школи», – сказав батько Владика – волонтер Джед Джонсон.

9-річна донька голови громадської організації «Діти сонця» Сніжани Кісішвілі попри синдром Дауна навчається у третьому класі Черняхівської гімназії за методиками інклюзивної освіти.

«З самого її народження я не змирилася з тим, що моя дитина не буде ані ходити, ані говорити, ані навчатися. Я довго плакала, а потім вирішила: ну як це не буде – вона зробить все це! Як показує досвід, діти з синдромом Дауна можуть абсолютно бути адаптованими у середовищі, навчатися у звичайній школі, – у них все гарно виходить. Звісно, це велика робота, але все це можливо. У Житомирі як повітря потрібні центри раннього розвитку», – сказала Сніжана Кісішвілі.

Як повідомляв Житомир.info, проекти рішень сесії Житомирської облради стосовно ліквідації чотирьох комунальних шкіл-інтернатів не мають підтримки бодай третини депутатського корпусу і, скоріше за все, не будуть розглядатися на сесії облради.

Директор школи «Всесвіт» Марія Левченко та голова громадської організації «Діти сонця» Сніжана Кісішвілі

Член виконкому Житомирської міської ради Віра Гринишина

Депутат Житомирської обласної ради Олена Галагуза

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі