ДОПОМОГА

Житомирянин з інвалідністю виграв суд проти перевізників, які відмовляли йому в пільговому проїзді

28 March 2017, 11:25

Богунський районний суд м. Житомира задовольнив позов інваліда 2 групи на безкоштовний проїзд в маршрутках та стягнув моральну шкоду з перевізників, які відмовляли чоловікові у пільговому проїзді.

Про це йдеться в листі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Житомирській області, який надійшов на адресу Житомир.info 27 березня.

Друкуємо текст повідомлення повністю.

«У Юрія з Житомира інвалідність ІІ групи. Він має право на безкоштовний проїзд у маршрутках, але постійно стикається з недобросовісними водіями. Що робити, коли водій нехтує правом пасажира на безоплатний проїзд та висаджує з маршрутки?

З 2012 року Юрій неодноразово звертався до представників місцевої влади, але жоден водій не поніс відповідальності за неправомірні дії. Після того, як у черговий раз йому відмовили у проїзді у маршрутному таксі № 2, 5, 40, чим порушили гарантоване законом право на безкоштовний проїзд та заподіяли моральну шкоду, Юрій викликав поліцію, а згодом звернувся до Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», люди з інвалідністю І і ІІ групи, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують людей з інвалідністю І групи, мають право на безоплатний проїзд у пасажирському міському транспорті, окрім таксі. Пільгове перевезення людей з інвалідністю мають здійснюватися усіма транспортними підприємствами, незалежно від форми власності та підпорядкування.

«Маючи докази, суд буде виграшний, – запевняє адвокат системи БПД Юрій Гузовський. –  Потрібно мати всі документи, які засвідчують статус особи. Також потрібна доказова база, що водій відмовляє пасажиру у безкоштовному проїзді – або свідчення пасажирів, або викликати працівників поліції, які зафіксують дані обставини, опитають пасажирів, водія».

Богунський районний суд м. Житомира задовольнив позов – визнав право Юрія на безкоштовний проїзд у автомобільному міському транспорті та стягнув із відповідачів моральну шкоду. Задоволення позову Юрія із Житомира у такій справі має стати стимулом для тих, кому перевізник відмовляє у безкоштовному проїзді. Варто без зволікань звертатися до суду для поновлення своїх прав і відшкодування збитків. Для успіху справи потрібно звернутися до Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Гагаріна, 47, або за телефоном: (0412) 43-01-76», - йдеться у повідомленні начальника відділу комунікацій Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Житомирській області Мін’юсту Тетяни Бєлобородової.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:  0-800-213-103.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2017 року в Житомирі водій маршрутки №1 висадив інваліда ІІ групи та дитину з багатодітної сім’ї. Перевізники стверджували, що два роки поспіль ніхто не компенсує їм проїзд пільговиків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі