Економіка

Нацкомісія збирається призупинити введення абонплати за газ, Гройсман це вітає

4 April 2017, 15:43

Прем'єр-міністр привітав рішення НКРЕКП про призупинку введення абонплати за газ.

Про це 4 квітня написав Урядовий портал.

«Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман привітав рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, про зупинку розмежування рахунків за газ та доставку палива, яке передбачало введення абонентної плати за постачання газу для різних категорій споживачів. Спілкуючись з журналістами в Києві, він підкреслив, що будь-яке роз’єднання платежів не має підвищувати кінцеві рахунки для українців (…). Він нагадав, що абонентна плата за газ була введена з 1 квітня рішенням НКРЕКП на вимогу законодавства про ринок газу та Кодексу транспортних мереж. Разом з тим, за підрахунками Кабінету Міністрів, таке рішення спричинило зростання платежів за газ в середньому в 1,3-3 рази в залежності від категорії споживачів. Саме тому Глава Уряду в понеділок, 3 квітня, звернувся до керівництва НКРЕКП з пропозицією переглянути рішення щодо введення абонплати в тому вигляді, в якому воно було ухвалене початково», - інформує Урядовий портал.  

«Зрозуміло, що є ціна газу, є ціна його транспортування. І те, і інше коштує певну суму грошей. Але у нас є гранична ціна на газ – 6879 грн [за тисячу кубометрів]. Це ринкова ціна. Якщо НКРЕКП робить відокремлення і вводить абонентну плату, при якій ціна газу зростає, це неприпустимо. Будь ласка, всередині цих 6879 грн відокремлюйте - що коштує транспортування, що коштує сам газ. Але ні в якому разі не може бути, що два плюс два дорівнює вісім», - цитує Гройсмана прес-служба секретаріату Кабміну.

Між тим на офіційному сайті Нацкомісії, що здійснює регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, йдеться про наміри провести 10 квітня відкрите засідання комісії з питання призупинення запровадження тарифів на транспортування та розподіл природного газу.

«На відкрите засідання Комісії, з врахуванням вимог Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» щодо оприлюднення порядку денного не пізніше як за три робочі дні до дня проведення засідання, на 10 квітня 2017 року виноситься питання про призупинення та внесення змін до деяких постанов НКРЕКП у сфері природного газу з метою недопущення підвищення загального рахунку для населення», - йдеться на сайті НКРЕ.

Нагадаємо, Нацкомісія з енергетики затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання, яка нараховується з 1 квітня. 4 квітня 2017 року Житомирська міська рада направила офіційний лист на адресу президента Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, генпрокурора Юрія Луценка, голови НКРЕКП та голови НАБУ з вимогою скасувати рішення про нові тарифи та звільнити членів НКРЕКП з роботи.

Як повідомляв Житомир.info, друге пленарне засідання квітневої сесії Житомирської міськради почалося із заяв про тарифи, а  біля мерії зібралися пікетувальники із сокирою, які вимагали провести перевірку діяльності «Теплокомуненерго», відправити у відставку заступника міського голови Олександра Фещенка та скасувати абонплату за газ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі