Місто

Житомирська мерія знайшла вихід, як охопити комунальним транспортом всі мікрорайони

6 April 2017, 17:03

Житомирська міська рада збирається закупити сотню нових автобусів із низькою підлогою. Вони є не лише комфортнішими – завдяки їм вдається забезпечити перевезення жителів тих мікрорайонів, які наразі не охоплені комунальним транспортом. У зв’язку з потребою у признанні таких автобусів мер Житомира Сергій Сухомлин проводить переговори з різними вітчизняними та зарубіжними заводами-виробниками. Зокрема нещодавно здійснив візит до Туреччини, де спілкувався з представниками компанії ISUZU, від яких вдалося отримали вигідну комерційну пропозицію – у межах 80 тис. євро за одиницю.

Про це 6 квітня під час брифінгу повідомив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Для того, щоб забезпечити містом зручним комунальним транспортом, нам необхідно близько 100 автобусів із низькою підлогою. Наразі на ринку представлені декілька виробників, ціни яких можуть підходити для наших економічних реалій, – це «Мінський автобусний завод», наш вітчизняний завод «Богдан», львівський завод «Електрон». Є китайські виробники, але чесно кажучи, поки не хочеться звертати на них увагу через відсутність сервісу і, до того ж, ці виробники поки не зарекомендували себе на ринку автобусних перевезень. Є ряд європейських виробництв, які зосереджені в Туреччині, – той же Karsan, завод ISUZU і турецький виробник Otokar. Так, автобус компанії Karsan – 8,2 м, з низькою підлогою. До того ж, цей автобус оснащений всіма системами безпеки, оповіщення, кондиціонування, додаткового обігріву, автоматичною коробкою передач, усіма електронними табло, відеокамерами. Ціна такого автобуса на заводі у Туреччині становить приблизно 80 тис. євро. Є інші виробники, зокрема модель сітібас заводу ISUZU – він 9,5 м, вміщує 72 пасажири. У нас були переговори з компанією ISUZU саме щодо цього автобуса. В Європі дилери ISUZU продають автобус за 130 тис. євро. Остання пропозиція, яку ми отримали ще до зустрічі, була щодо 95 тис. євро, у результаті переговорів вдалося отримати комерційну пропозицію в межах 80 тис. євро», – розповів мер Житомира.

Гарантійний термін експлуатації таких автобусів, за його словами,у середньому становить 12-15 років. Крім того, за попередньою домовленістю, компанія ISUZU надає на ці транспорті засоби гарантію в 300 тис. км пробігу.

«До того ж, оскільки ці автобуси в Україні ще не експлуатувались і для нас дуже важливим є питання їх обслуговування, зокрема гарантійного. Українські виробники зазвичай дають гарантію один рік і гарантію (пробігу) в межах 50 тис. км на міські автобуси. Із заводами ISUZU поки попередня домовленість щодо гарантії на 3 роки і 300 тис. км пробігу», – уточнив Сергій Сухомлин.

Зрештою, питання щодо закупівлі турецьких автобусів депутати розглядатимуть під час постійних комісій і погоджуватимуть фінансування проекту вже на одній із сесій Житомирської міської ради. У придбанні ж цих транспортних засобів мерія наразі розглядає два варіанти.

«Як я сказав, в ідеалі – нам треба закупити близько ста таких автобусів. Цей варіант можливий, якщо заводи-виробники нададуть нам кредит або лізинг на вигідних умовах. Інший варіант – 20-25 автобусів ми можемо купити і за кошти міського бюджету без лізингу, без кредиту», – пояснив міський голова.

На першому етапі місту необхідно закупити бодай 40 таких автобусів. Завдяки цьому вдасться владнати ситуацію в мікрорайонах, які не охоплені комунальним транспортом. На другому етапі, каже Сергій Сухомлин, на дорогах Житомира вже мають з’явитись усі 100 сучасних автобусів. Вони частково замінять старі маршрутки, хоча пріоритетним для міста все ж залишається електротраспорт.

«Але в будь-якому випадку, якщо депутатський корпус підтримає цей проект, це буде міжнародний тендер – можуть з’явитися нові «гравці», можуть бути й нові ціни, – в якому визначатиметься переможець», – зазначив Сухомлин.

Вартість проїзду в нових комфортабельних міських автобусах у мерії розраховують, виходячи з вартості квитка у 5 грн і зважаючи на окупність проекту. Окупитися такі транспорті засоби, зі слів мера, мають за 6 років.

Заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук зі свого боку розповів про плани з розширення покриття комунальним транспортом окремих мікрорайонів.

«На сьогодні ми маємо 92 км тролейбусної мережі і, говорячи все ж про пріоритетність електротранспорту, маємо плани з розширення покриття комунального транспорту. Не у всіх макрорайонах міста доцільно будувати тролейбусну мережу, тому ми маємо зараз 14 шляхів проходження, куди було б доцільно сполучити, мешканці зараз не мають альтернативи, де виключно приватні перевізники. І саме на покриття оцих 14 шляхів проходження є перша необхідність у сорока комунальних автобусах. Ми розраховували кількість, виходячи з інтервалу близько 10 хв, тобто це нормальна доступність: як би за рахунок більшої місткості підвищується й комфортабельність, і спроможність вивезення пасажирів. Основні такі мікрорайони – це селище Лісове, кладовище, це промзона, яка в певній мірі зараз розширюється і куди тролейбуси доступу не мають, і Станишівка, і мікрорайон Мальованки, куди дуже дорого буде будувати тролейбусну лінію. Якщо ж говорити про заміщення маршруток, то покриття сорока такими більш місткими автобусами дасть можливість звільнити місто від майже 75 застарілих уже маршруток із меншою пасажиромісткістю. У даному автобусі пасажиромісткість сертифікована заводом-виробником у 60 пасажирів, і це дійсно передбачено, то сьогодні в «Рутах» (базовий транспортний засіб, який обслуговує пасажирів на маршрутних «таксі») становить 25, причому «стоячих» місць максимально дозволено лише 7», – сказав Ткачук.

Як повідомляв Житомир.info, 17 березня мер Житомира повідомив, що влада збирається придбати близько 100 сучасних міських автобусів, бо час маршруток вичерпаний: «сарайчики на колесах» потрібно замінити на сучасні низькопідлогові автобуси. На початку березня Житомирський міський голова Сергій Сухомлин перебував із робочим візитом у Стамбулі (Туреччина), де зокрема 5 квітня зустрічався із представниками компаній Otokar, ISUZU та Karsan.

Сітібас заводу ISUZU

Автобус компанії Karsan

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі