Місто

«Зеленбуд» показав сакури, які на пішохідній вулиці Житомира планують висадити Посол Японії та віце-прем’єр

24 April 2017, 16:39

11 дерев сакури висотою 3 метри планують висадити цього тижня на Михайлівській в центрі Житомира. Рослини вже знаходяться на території комунального підприємства «Зеленбуд» і готові до висадки на пішохідній вулиці міста.

«Був обраний вид «Royal Burgundy». Це вид, який за своїми властивостями дуже добре підходить для даної місцевості. Він морозостійкий. Тобто, в нас є великі шанси, що сакура не вимерзне у нас взимку. Росте вона до 6 метрів і крону має до 4 метрів, що дасть можливість не закривати фасади на вулиці Михайлівській, бо фасади там історичні і хотілось би їх зберегти. Квітне сакура у травні місяці. В залежності від того, які погодні умови будуть в наступному місяці. Будемо розраховувати на довге цвітіння, якщо буде тепло. Вже зараз можемо спостерігати, що на деяких саджанцях є бутони. Це не завадить посадці. У майбутньому ми будемо займатись доглядом за рослиною. Це буде підживлення навесні, ранньою весною та пізньою весною. Вже під кінець весни. Плюс ми будемо доглядати її протягом усього року. Будемо дивитись, щоб сакури збереглись і росли у нашому місті якомога довше», - розповідає інженер з ландшафтного дизайну КП «Зеленбуд» Олена Бондарчук.

За словами спеціалістів, сакури мають високі шанси, щоб прижитись в українському кліматі.

«Клімат - я не скажу, що він у нас не підходящий. Навіть на своїй Батьківщині сакури витримують дуже великі морози до -25 градусів. Тобто, сказати, що у нас їм якось погано, то ні. Тим паче є безліч різних видів. І виходили з того, яка в нас місцевість. З цього виходили, щоб обрати вид, щоб його посадити і, щоб він справді ріс, а не просто посадити і забути на наступний рік. Тобто, виходили із цих можливостей», - розповідає Олена Бондарчук.

В інтернеті ціни на саджанці рослин сакури виду «Royal Burgundy» коливаються від 3,5 до 4 тисяч гривень. На минулому тижні Житомирський міський голова розповів, що дерева, котрі збираються висадити на Михайлівській, це подарунок Житомиру від посольства Японії в Україні.

«Платити - ми нічого не платили. Тобто, нам їх поки що привезли на зберігання. І вже зовсім скоро ми будемо висаджувати їх в місто, це буде скоріше за все завтра. За ціну власне посадматеріалу нам ніхто нічого не говорив і в нас немає такої інформації», - каже інженер з ландшафтного дизайну КП «Зеленбуд».

Висадити дерева сакури планують 25 квітня на вулиці Михайлівській. Саджати їх до Житомира приїдуть Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Сумі Шігекі та віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі