Місто

Вартість проїзду в маршрутках Житомира залишилася 3 гривні: не вистачило одного голосу

10 May 2017, 11:57

Вартість проїзду у маршрутках Житомира не підвищили з 3 грн до 5 грн.

Проект рішення про підвищення тарифів на позачерговому засіданні міськвиконкому 10 травня підтримали лише 12 із 18 присутніх членів виконкому, для прийняття рішення не вистачило одного голосу (всього у складі міськвиконкому 25 членів).

«До міськради регулярно надходили листи щодо підвищення тарифів. Рішення було оприлюднене, його не підтримав Антимонопольний комітет. Прислухавшись до рекомендацій Антимонопольного комітету, управління запланувало на другий квартал дослідження пасажиропотоку. Ми долучили до цього процесу студентів автодорожного технікуму і ЖДТУ. По одному-два рази в тиждень досліджувалися маршрути. Були виявлені недоліки. Поки ми ще не провели дослідження за п'ятьма маршрутами. Ми рахували стосовно оборотних рейсів», - розповіла начальник управління транспорту та зв'язку міськради Вікторія Климчук-Побережник.

Також вона зазначила, що у Житомирі більше 70 тисяч людей користуються пільгами на перевезення.

Члени виконкому Віра Гринишина та Наталія Волинець наголосили, що підвищення тарифів є неприпустимим, бо жодної якості ніхто не гарантує. Директор департаменту економічного розвитку міськради Микола Костриця навів розрахунки щодо економічного обґрунтування підвищення вартості проїзду.

«У нас, як і в управління, найбільше зауважень було до пасажиропотоку, оскільки жоден перевізник не міг підтвердити дані», - сказав Костриця.

Представник перевізників директор ПП «Шеріфф» Олександр Янчук у свою чергу повідомив, що з 2013 року їхнє підприємство закупило 50 нових автобусів. Він також зазначив, що на сьогодні «Шеріфф» через придбання нових автобусів має 1 млн грн збитків.

«Ми займаємось перевезенням і робимо все для того, щоб громадянам подобалась якість послуг. Ми робили обґрунтування, що вартість тарифу має бути від 5 до 8 грн, то ми розуміємо, що 5 грн – це те, що ми реально можемо дозволити. Кожен рік підняття тарифу – це дуже складна тема. Зараз тяжка ситуація з паливно-мастильними матеріали», - пояснив Янчук.

Також він зазначив, що перевізники з підвищенням тарифів готові перевозити школярів під час навчального процесу цілодобово за 2 грн. Пільговиків же всіх категорій планували перевозити безкоштовно.

Мер Житомира Сергій Сухомлин нагадав про умову, за якою перевізники мали замінити рухомий склад, що старший 10 років.

«Цим рішенням ми зобов'язуємо перевізників за місяць підписати додаткові угоди і виконати умови. Інакше договори розриватимуться дуже швидко. Вони просять підняти тарифи і мають виконати ряд вимог: заміна автобусів, пільговики, діти. Якщо хоча б одна з них не буде виконана – ми скасовуємо цей тариф і приймаємо інший», - пояснив Сергій Сухомлин.

Заступник мера Дмитро Ткачук нагадав про чотири умови, які були сформовані під час громадських обговорень у березні. 

Після цього мер поставив на голосування проект рішення «за основу»: «за» проголосували 12 членів виконкому, четверо були «проти», двоє утримались.

Детальніше дивіться в сюжеті на нашому сайті

Нагадаємо, біля міської ради стоять маршрутки різних перевізників, у яких «скінчилося паливо».

Як повідомляв Житомир.info, питання збільшення до 5 гривень вартості проїзду в міських маршрутках розглядали на позачерговому засіданні виконкому 17 березня цього року, але його відклали через лист Антимонопольного комітету і непідписання перевізниками додаткових пунктів до угод. Згодом заступник мера Дмитро Ткачук на брифінгу заявив, що перевізниками була зареєстрована заява про оголошення страйку: вони з 20 березня не виїдуть на маршрути і не будуть їх обслуговувати, якщо тариф не підніметься до 5 грн. Ввечері 19 березня перевізники повідомили, що страйку не буде і всі маршрутки виїдуть. Після цього Ткачук розповів про домовленості з перевізниками: вони мають усунути недоліки, до яких мав претензії АМКУ, підписати додаткові угоди, якими зобов’яжуться встановити валідатори та оновити рухомий склад, і лише тоді питання розглянуть на засіданні виконавчого комітету - не раніше квітня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі