Місто

Житомирським перевізникам поставили чотири умови, за яких влада підтримає подорожчання проїзду до 5 грн

14 March 2017, 19:25

Подорожчання пального і запчастин, підвищення зарплат водіям і фінансова скрута – це ті проблеми, на які скаржилися житомирські перевізники, мотивуючи необхідність підвищити вартість проїзду у маршрутках до 5 грн.

На громадські обговорення щодо встановлення вартості проїзду у міському транспорті 14 березня прийшло більше сотні людей – перевізники, водії та пасажири.

В той час, коли перевізник Белявський зазначав, що кожен автобус щоденно перевозить 150 пільговиків, за яких держава не проводить відшкодувань, він не міг відповісти на запитання щодо загальної кількості пасажирів, які оплачують свій проїзд.

Пасажири, які прийшли висловити свою незгоду з подорожчанням, скаржилися на несправність і застарілість автобусів, недотримання графіків руху і хамство водіїв. Також вони піддали сумніву обґрунтування перевізників, оскільки ті не видають квитків, отже, не можуть підтвердити реальну кількість пасажирів.

Після довгих обговорень, які тривали майже три години, заступник міського голови озвучив, на яких умовах влада міста погодиться на підвищення вартості проїзду – перевізники мають у договори 4 пункти, які стосуються відповідальності та звітності.

«Звучало неодноразово питання про облік пасажирів. Є рішення, як забезпечити облік пасажирів і контроль. Це інструменти електронного квитка автоматизованої системи оплати проїзду, який передбачає, що у кожному транспортному засобі буде знаходитися пристрій, який фактично зчитуватиме інформацію по кількості пасажирів, які його відвідували. Зараз ці пристрої з’явилися у кондукторів, на всіх маршрутах діють електронні термінали, які дають кожного дня аналітику по перевезенням. Більше того цей інструмент також дає можливість людині не сваритися за своє право пільгового проїзду, а людина має свою картку, приклала її, надалося їй право поїздки, вона поїхала - не треба доводити водію, ти маєш, чи не маєш право. Пасажиропотік забезпечується максимально точно. Нема фактору готівки, нема фактору вибивання з якогось пенсіонера чи пільговика коштів, тому що водій отримує свою зарплату у відповідності до того, як має отримувати її по закону, а не кожного дня брати з виручки своїх 400 чи 500 грн», - розповів Дмитро Ткачук.

Також Дмитро Ткачук запропонував перевізникам взяти на себе зобов’язання сплачувати штрафи за невиконання умов договору.

«Штрафні санкції - у нас нема ні штрафу, у нас нема ніякої іншої форми покарання перевізників окрім розривання договору. А розірвати договір непросто, бо за ним стоять пасажири, які завтра не виїдуть. Але по-іншому порядку не наведеш. Тому це теж є наша вимога по змінам до прописання до конкретних фінансових штрафних санкцій - 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за порушення. Це 850 грн. Вигнав пільговика? Заплатив. Поставив не ту машину, яка має бути на маршруті? Заплатив. Не доїхав до кінцевої зупинки? Заплатив. І тоді будуть кошти на оновлення зупинок, і це буде справедливо. Той хто працює нормально, він платити не буде, той, хто буде порушувати, - будь ласка. І тоді це будуть рівні умови», - сказав заступник міського голови.

Крім цього, у договорах з перевізниками пропонують прописати обов’язкову вимогу обладнати маршрутки пандусами, а також оновити автобуси, яким понад 10 років.

«Це ті пункти, які ми пропонуємо сьогодні перевізникам внести доповнення до договорів. До моменту потенційного винесення даного питання на розгляд виконавчому комітету. На цих умовах ми будемо згодні розглядати ці питання на виконавчому комітеті. До того, я заявляю свою позицію - я це питання підтримувати не буду», - сказав Дмитро Ткачук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі