Суспільство

У Житомирській області очікують черговий підйом захворюваності на кір

22 May 2017, 09:29

З початку 2017 року в Житомирській області не реєструвалися випадки кору, але спостерігається наростання епідемічного процесу в сусідньому регіоні.

Про це 22 травня повідомив сайт Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«В 2016 та за чотири місяці 2017 року випадки кору в Житомирській області не реєструвались. Однак, в Україні перебіг епідемічної ситуації з кору в окремих регіонах вказує на чергове наростання епідемічного процесу. Враховуючи циклічність захворюваності (підйоми відбуваються кожні 5-6 років) та стан щепленості дітей, в цьому році ми очікуємо черговий підйом захворюваності на кір. Спалахи захворювань вже реєструються в Івано-Франківській (139 випадків), Одеській (88), Вінницькій (5) областях», - інформує лабораторний центр.

Фахівці лабораторного центру інформують, що проведений аналіз багаторічної захворюваності кором по Житомирській області свідчить, що на фоні різкого зниження рівнів захворюваності (з 1993 року) продовжується тенденція до періодичних епідемічних підйомів.

Лікарі попереджають: кір – гостре інфекційне захворювання, яке проявляється гарячковою реакцією, катаральними явищами, висипкою на шкірних покривах та на слизових оболонках щік. Кір страшний тим, що його збудник може уражати центральну нервову систему, внаслідок чого виникає таке грізне ускладнення як запалення головного мозку, що часто закінчується смертю. При більш легкому ураженні центральної нервової системи людина одужує, однак за даними багатьох лікарів світу у таких людей часто виявляють чітко виражене пригнічення інтелектуального розвитку. Також до тяжких ускладнень корової інфекції відносяться пневмонія, отит.

«З початку введення вакцинації проти кору в Україні захворюваність на кір зменшилась більш ніж у 100 разів. Щеплення проти кору дозволило врятувати життя багатьом дітям. У довакцинальний період в Україні щорічно помирало близько 100 дітей», - інформує Житомирський лабораторний центр.

Зараження кором відбувається при вдиханні з повітря найдрібніших крапель слизу, що містять віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини. Кір характеризується дуже швидким та легким розповсюдженням. Миттєва зустріч не імунної людини будь-якого віку з хворим на кір може призвести до захворювання.

Період від початку зараження до перших клінічних проявів (так званий інкубаційний період) при кору складає від 7 до 21 дня. З останніх днів цього періоду заражена людина починає виділяти вірус. Захворювання починається з високої температури, головного болю, слабкості, нежитю, кашлю, кон’юнктивіту. Перші елементи висипу на шкірі з’являються за вухами і на обличчі, потім висип розповсюджується на тулуб і кінцівки. Зникнення висипу відбувається в зворотній послідовності.

Згідно Календаря щеплень, затвердженого наказом МОЗ України, планові щеплення проти кору проводяться дітям у віці 12 місяців та 6 років.

Як повідомляв Житомир.info, за 8 місяців 2016 року в Житомирській області було зареєстровано 147 тисяч випадків інфекційних хвороб і жодного випадку кору.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі