Влада

В рамках масштабної спецоперації затримали двох колишніх керівників податкової у Житомирській області

25 May 2017, 17:29

В рамках спецоперації, яку силовики проводили 24 травня, затримали Сергія Шинкаренка – колишнього голову Державної податкової служби у Житомирській області та Геннадія Козака – начальника головного управління Міндоходів у Житомирській області.

Список з 22 прізвищ податківців часів головування в Міндоходів Олександра Клименка, яких затримали в рамках спецоперації департаменту захисту економіки Національної поліції і військової прокуратури, опублікував сайт Цензор.НЕТ.

У списку Шинкаренко і Козак значаться як колишні керівники податкової в Дніпропетровській області.

Нагадаємо, Сергій Шинкаренко очолив ДПА у Житомирській області в грудні 2011 року. В квітні 2013 року його на цій посаді змінив ще один виходець з Дніпропетровської області – Геннадій Козак

25 травня Інтерфакс-Україна повідомив, що суддя Печерського районного суду Києва Катерина Москаленко визначила запобіжний захід Сергію Шинкаренку – 2 місяці арешту з альтернативою у вигляді можливості внесення застави в сумі 100 млн грн.

«Представник Головної військової прокуратури Євген Яцине заявив, що у слідства є підстави припускати, що С.Шінкаренко використовував свої повноваження для особистої вигоди і брав участь в організації функціонування так званих податкових майданчиків, пов'язаних з екс-міністром доходів і зборів України Олександром Клименком. Слідство вважає, що дії підозрюваного привели до збитків держави в сумі 2,341 млрд грн. Прокурор зазначив, що підозрюваний часто подорожує за кордон і на територію Криму, де має власність (квартиру), і може спробувати втекти від органів слідства. За словами прокурора, орієнтовна вартість майна підозрюваного і членів його сім'ї становить понад 320 млн грн, воно придбане в період його перебування на посаді глави податкової адміністрації в Дніпропетровській області. С.Шінкаренко заявив, що не був готовий до такої суми застави і має намір подавати апеляцію», - повідомляє інформагентство.

Сергій Шинкаренко

Геннадій Козак виявився тим податківцем, якого затримали в аеропорту «Бориспіль».

«Тільки-но в аеропорту затримали ще одного керівника податкової», - сказав Матіос на аеродромі Нацгвардії. Козак вже йшов до літака. Зараз його везуть до ГПУ, де вручать підозру, а потім – до Печерського райсуду», - повідомляли 24 травня журналісти ТСН.

Геннадій Козак в червні 2013 року читав вірші житомирським журналістам з нагоди професійного свята

Нагадаємо, 24 травня в Україні проходила найбільша спецоперація із затримання учасників податкових «схем» колишньої влади, до проведення якої залучили понад 2 тисячі правоохоронців, з них 1700 поліцейських, зокрема – 1100 оперативників Департаменту захисту економіки Нацполіції, а також 500 військових прокурорів. У рамках кримінальних проваджень проводилися понад 450 одночасних обшуків на території 15 областей.

Заступник Генерального прокурора України – Головний військовий прокурор Анатолій Матіос під час спільного брифінгу з Міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим повідомив: на сьогоднішній день слідство здобуло неспростовні докази того, що колишні перші керівники 15 обласних управлінь Міністерства доходів та зборів – податкових адміністрацій України виконували волю та вказівки Януковича та екс-міністра Клименка, для чого організували та забезпечили незаконну діяльність так званих «податкових майданчиків» або програмних підприємств, які протягом 2011-2014 років стали інструментами незаконного та контрольованого ухилення від сплати податків підприємствами реального сектору економіки на користь керівника та членів злочинної організації.

Загалом, за період діяльності злочинної організації протягом 2011-2014 років, внаслідок функціонування організованої Олександром Клименком та іншими керівниками податкової системи схеми з мінімізації податкових зобов'язань так званими програмними підприємствами («податковими ямами») державному бюджету завдано збитків від ненадходження податків на загальну суму майже 96 млрд грн, що є тяжкими наслідками.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі