Місто

Житомирська влада за 10 млн грн закупить два електробуси, які возитимуть безкоштовно

31 May 2017, 12:30

У Житомирській міськраді 31 травня анонсували закупівлю двох тестових електробусів від китайського виробника. Міський голова Сергій Сухомлин розповідає: перш ніж це зробити неодноразово їздив до Китаю, вів перемовини із тамтешніми підприємствами. Каже: завдяки домовленостям китайці вже приїздили до Житомира та перевіряли потужності трамвайно-тролейбусного управління. Зрештою, східні партнери погодилися на співпрацю.

«Дві групи із двох китайських заводів відвідували Житомир. Вони проводили дослідження уклонів доріг, можливості установки електричних зарядних станцій, по готовності міського трамвайно-тролейбусного управління проводити збірку дрібних партій такої техніки в Житомирі. По результатам проведеної роботи ми оголошуємо тендер по закупці тестових електробусів для міста. Вартість білоруського електробуса 11 млн грн, львівського «Електрона» близько 350 тис. євро, а це у районі 10 млн грн за один електробус. У європейських виробників ціни набагато вищі: чеський виробник 450 тис. євро за один електробус. У нас, на закупівлю електробусів, виділено 10 млн грн. У вартість закупівлі входить ще зарядна станція, яка по ціні близько 20 - 25 тис. доларів. Тому ми за 10 млн грн плануємо закупити 2 автобуси із зарядною станцією. Фактично - ціна на ці автобуси у два рази менша від європейських та українських аналогів. Організація збірки та залучення саме китайського виробника у Житомир: створення робочих місць, створення підприємства, яке буде професійно займатися збіркою не лише електробусів, а і автобусів, тролейбусів, усього того, що необхідно і для нашого трамвайно-тролейбусного управління. Для такого підприємства цілі не лише забезпечити наше місто, а й всю Україну та вийти на європейський ринок», - каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Пояснювати технічні характеристики тестових електробусів береться заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

«Восьмиметровий автобус загальною пасажировмісткістю від 40 місць, 20 одиниць сидячих місць. У вимогах прописано хід без підзарядки на відстані 150 - 200 км за день. Це та протяжність, яка дозволить відпрацювати автобусам повну зміну без додаткової підзарядки. У тендерній документації зазначена підзарядна станція, яка даватиме можливість заряджати обидва електробуси, термін зарядки триватиме 3-4 години. Далі, якщо ми розпочинаємо процес розширення парку електробусів і безпосередньої збірки у Житомирі, технології дають можливість робити зарядні станції на кінцевих зупинках тролейбусів, і з переривом на обід підзаряджати його, і далі пускати на лінію», - розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

На питання, скільки коштуватиме проїзд у екологічному транспорті, мер міста відповідає: скоріш за все ані скільки.

«Скоріше за все, ми зробимо ці автобуси для житомирян безкоштовними, щоб популяризувати цей вид транспорту, та дати транспорту максимальну загрузку й випробувати його», - зазначає Житомирський міський голова.

Сергій Сухомлин ділиться: окрім електробусів, найближчим часом у місті з’являться ще й 100 комунальних автобусів. Нині у міськраді вже працюють над тендерною документацією. За словами мера міста: така програма розвитку дасть можливість трамвайно-тролейбусному управлянню через кілька років стати монополістом на ринку перевезень у місті.

«Продовжується підготовка тендеру по закупівлі автобусів для Житомира. Депутати підтримали рішення закупівлі 100 автобусів для комунального підприємства упродовж кількох наступних років. Невдовзі оголосимо тендер на закупівлю 40 автобусів, з поставкою 20 автобусів цьогоріч та 20 у наступному році. Це та кількість автобусів, яка забезпечить усі мікрорайони міста, які не зв’язані комунальним транспортом. Це забезпечить доступ людей пільгових категорій, пенсіонерів до комунального транспорту. Далі плануємо розвивати цю програму і робити все, щоб через кілька років трамвайно-тролейбусне управляння стало монополістом на цьому ринку», - зауважив Сергій Сухомлин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі