Місто

Експерти-урбаністи покажуть житомирянам проект реорганізації руху на майдані Соборному

13 June 2017, 15:30

Як проїжджати коло на майдані Соборному в центрі Житомира, хто має перевагу у русі та чи варто керуватись так званим «правилом правої руки»? Після прийняття закону, який змінює правила проїзду кругових перехресть, більшість житомирських водіїв втратили орієнтири: рухатись через майдан Соборний за правилами дорожнього руху чи усе таки надавати перевагу тим, хто знаходиться у колі. Ще задовго до прийняття українським парламентом цього закону група фахівців міської ради розпочала підготовку проекту реорганізації руху на центральному майдані міста, і заступник міського голови пояснював, коли і як зміниться рух на майдані Соборному.Наразі, паралельно зі спеціалістами житомирського муніципалітету розробкою такого проекту займаються експерти проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні». За словами урбаніста із Києва Григорія Мельничука, майдан Соборний є фактично «мертвим» для пішоходів, але це можна змінити.

«На сьогоднішній день Соборна площа використовується лише для автомобільного руху, тут немає практичного громадського транспорту, так, їздять маршрутки, але немає зупинок. Навколо площі знаходиться декілька скверів, досить популярних, досить перспективних для розвитку, але вони не пов’язані між собою, від одного до іншого дістатись досить таки складно. Якщо ми подивимось на цю площу зверху, то ми побачимо величезне асфальтове поле, яке можна використовувати набагато ефективніше, адже це не якась заміська траса, де можна дозволити собі багато місця для транспортних розв’язок. Це центр міста, тут ходять люди, тут міг би краще розвиватись і місцевий бізнес, і торгівля, і заклади харчування, тут могли би стояти і літні тераси, якби не було такої загазованості через затримки транспорту», - розповідає експерт із розробки стратегії інтегрованого розвитку міст німецького фонду GIZ Григорій Мельничук.

Свої напрацювання щодо реорганізації руху на майдані Соборному група спеціалістів планує продемонструвати під час «транспортного дня» на урбаністично-культурному фестивалі «Майстерня міста Житомир 2017» в суботу, 17 червня.

«Дивлячись на геометрію площі – вона досить таки витягнута і тут цілком логічним є влаштування двох окремих перехресть, які можуть бути організовані як у вигляді класичних перехресть, так і у вигляді кільцевого руху, так і у вигляді так званого турбо-кільця, як голландська розв’язка турбо-ротонда. Тобто це три різних варіанти, але фактично єдиний вузол площі варто перетворити на два окремих вузла, які один до одного примикають. Таким чином можна вивільнити понад половину площі того асфальтового поля, яке використовується автотранспортом», - каже Григорій Мельничук.

За підрахунками фахівців, наразі навантаження на майдан Соборний в години пік – це близько 2,5 тисяч автомобілів на годину, що навіть більше, аніж пропускна спроможність цієї ділянки дороги. І зміни, які пропонуватимуть експерти, спрямовані на те, щоб зробити цей майдан зручним не тільки для пішоходів, а й для водіїв авто.

«З аналізу транспортних потоків ми вже побачили, що, наприклад, значні затримки є, коли транспорт рухається з вулиці Перемоги, наприклад, на Велику Бердичівську: до декількох хвилин доводиться чекати на кільці в «години пік». Так само і на деяких інших напрямках. Тобто, перетворюючи площу, ми не говоримо про те, що її треба зробити зручнішою для пішоходів і незручнішою для водіїв. Ми маємо зробити її зручнішою для всіх та безпечнішою для всіх», - каже експерт.

Фахівці запрошують усіх небайдужих житомирян долучитись до обговорень проекту реорганізації руху на майдані Соборному під час «Майстерні міста» 17 червня.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні міськвиконкому 7 червня проголосували за доручення управлінню транспорту: за тиждень-два виготовити проектно-кошторисну документацію організації кругової схеми руху по Соборному майдані та подати на сесію відповідні розрахунки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі