Місто

Житомир судиться з облгазом через будинкові лічильники, вимагаючи перерахунку для населення

19 June 2017, 12:12

Житомирська міська рада через суд намагається зобов’язати ПАТ «Житомиргаз» провести перерахунок для мешканців багатоповерхівок, у яких після встановлення будинкових лічильників в рази зросли платіжки за блакитне паливо.

Про це у коментарі Житомир.info розповів міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

«Приблизно в лютому масово почали звертатися пенсіонери. Приходили на прийоми громадян, показували нові платіжки за газ, які виставляє облгаз. Якщо у двох пенсіонерів, які живуть в квартирі без колонки, за грудень в платіжці 14 кубів газу, за січень - 14,2 куба газу, то за лютий після установки будинкового лічильника - 102 куба. Фактично в 6 разів більше. Тоді ми почали займатися цим питанням», - розповів міський голова.

Він зазначив, що перевірка управління державного архітектурно-будівельного контролю міської ради з'ясувала, що «Житомиргаз» повинен був отримувати дозволи на установку цих об'єктів, чого не зробив.

«Після перевірки ми взяли кілька об'єктів, де найбільше скаржилися люди, і виписали штраф облгазу. Сума штрафу по одному об'єкту становить приблизно 280 тис. грн. Після 10 червня ця сума збільшилася рівно в 2 рази. «Житомиргаз» розуміє, що по кожному об'єкту йому загрожує більше 500 тисяч гривень штрафу. Таких об'єктів у нас в місті вже 120. Тобто, це десятки мільйонів гривень штрафів, які загрожують облгазу. І ми будемо відстоювати в суді нашу правоту, тим більше, є висновок держекспертизи про те, що ми абсолютно праві в цьому питанні», - сказав Сергій Сухомлин .

Міський голова зазначив, що головне в цьому питанні – це не гроші, які отримає бюджет у вигляді штрафів. Пріоритетним є завдання домогтися перерахунку для населення.

«За нашим законодавством, якщо прилади обліку не введені в експлуатацію законно, то незаконним є нарахування та виставлення тих рахунків, які виставляв «Житомиргаз» людям. В даному випадки після рішення суду ми готуємо позов від Асоціації ОСББ з вимогою перерахунку тих платіжок, які були людям виставлені. Це, знову ж таки, десятки мільйонів гривень. Ситуація непроста, тому що Житомир - фактично єдине місто в Україні, яке на це пішло. І якщо у нас все вийде, цей досвід пошириться і на область, і на інші обласні центри. Пора закінчувати з цим монополізмом. Я усвідомлюю, куди ми вплуталися, закликаю житомирян допомогти, прийти, якщо треба, на суд, підтримати позицію міста і позицію тих пенсіонерів, яким приходять ці платіжки. Якщо суд прийме законне рішення, «Житомиргаз» повинен буде перерахувати всі обсяги, які він виставляв житомирянам в тих будинках, де були встановлені лічильники», - зазначив Сергій Сухомлин.

Як повідомляв Житомир.info, будинкові лічильники ПАТ «Житомиргаз» у рази збільшили платіжки житомирян, у квітні 2017-го в мерії заговорили про суд.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі