Місто

Будинкові лічильники ПАТ «Житомиргаз» у рази збільшили платіжки житомирян, мерія готує позов до суду

3 April 2017, 14:31

Через будинкові лічильники, які встановило ПАТ «Житомиргаз», мешканці 118 багатоповерхівок мусять платити більше за блакитне паливо. У зв’язку з цим Житомирська міська рада готує позов до суду на «Житомиргаз».

«У цьому році ПАТ «Житомиргаз» почав установку будинкових лічильників на території міста. На даний момент такі лічильники вже встановлені на 118 будинках міста Житомира. Замість того, щоб запропонувати людям установку поквартирних лічильників, аби можна було реально контролювати витрату газу в кожній квартирі, ними було прийнято рішення встановити будинкові лічильники. У нас зараз є масове звернення з боку ОСББ, з боку жителів міста, які скаржаться на істотне зростання платежів за газ. Люди змушені платити в кілька разів більше, ніж платили до того», – зазначив Сергій Сухомлин.

На прикладі платіжки, яка прийшла родині, що живе у житомирській «хрущовці» без колонки, Сергій Сухомлин показав, як змінилися цифри після встановлення будинкового лічильника.

«Якщо ми подивимося цю платіжку за грудень, то об’єм споживання газу за грудень – 14,7 куба, за січень – приблизно такий же об’єм. Після встановлення будинкового лічильника їм виставляють рахунок на 107 кубів газу», – зазначив він, а також продемонстрував діаграму, яка свідчить, що встановлення лічильника призвело до стрімкого збільшення споживання обсягів газу.

«Ось конкретний будинок – Героїв Крут , 66. Ось діаграма, наскільки виросло споживання газу після встановлення лічильника: було 14,2, а стало 37,5. Майже втричі виросли об’єми. За всі ці об’єми платять конкретно житомиряни зі своєї кишені», – сказав Сергій Сухомлин.

Також міський голова зазначив, що лічильники встановлювалися з порушенням норм законодавства. Тож міська рада вимагатиме, аби ПАТ «Житомиргаз» сплатило штрафи і провело перерахунки для споживачів.

«У результаті перевірки, яку провела комісія ДАБК, було встановлено наступне: лічильники, які ставить «Житомиргаз» на будинки ОСББ і будинки комунальної власності, були зроблені проекти, але ні техумови в ОСББ, ні в нашому управлінні ними не були отримані, ні декларації на початок та закінчення робіт не були отримані. У зв’язку з цим на одному з118 об’єктів була проведена перевірка, і в результаті був виписаний штраф на загальну суму 288 тис. грн», – сказав він.

«ДБН передбачає, що ПАТ «Житомиргаз» спочатку необхідно було отримати технічні умови на установку вузлів обліку газу. До засувки у нас труба йде на балансі ПАТ "Житомиргаз". Це його труба, він дійсно на трубі може робити за своїм завданням ті роботи, які вважає за потрібне, знову таки, при наявності дозвільних документів. Після засувки балансоутримувач труби або Житомирська міська рада, або ОСББ. Технічні умови не були затребувані ні у міської ради, так ні в ОСББ. Тобто технічні умови не виконані, декларацій на початок робіт не подано. Посилання "Житомиргазу" на статті закону "про забезпечення комерційного обліку газу": стаття 4 чітко говорить, що "виконавці робіт Із встановлення вузлів обліку природнього газу повинні отримати відповідній Дозвіл на Виконання робіт встановлення вузлів обліку природнього газу" Тобто ми в статті говоримо одне, в реальності робимо зовсім інше. Ми посилаємося на той закон, який повинні виконувати як ми, як жителі Житомира, так і, в тому числі, ПАТ "Житомиргаз"», – пояснив керівник інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради Сергій Кондратюк.

Мер розповів, у який спосіб місто вимагатиме, щоб ПАТ «Житомиргаз» провело перерахунок.

«По одному тільки об'єкту штраф становить близько 300 тис. грн. Ми будемо проводити перевірки по всіх 118 об'єктах, виставляти відповідні штрафи. Звертаюсь, перш за все, до житомирян, до голів ОСББ: ми вважаємо, що оскільки об'єкт не був введений в експлуатацію, виставляти такі рахунки з боку «Житомиргазу» – протизаконно. Тому ми будемо звертатися до суду зі свого боку на перерахунок всіх тих обсягів і на перерахунок всіх тих платіжок, які Житомиру і житомирянам виставив «Житомиргазу». А це, я думаю, десятки мільйонів гривень, які в результаті таких протиправних дій з боку «Житомиргазу» житомиряни заплатили в бюджет «Житомиргазу». Напевно, ви бачили статтю, яка з'явилася у ЗМІ, що «управленіння ДБК Житомирської міської ради перешкоджає реалізації державної програми із забезпечення безкоштовно лічильниками житлових будинків». І тут мені дуже сподобалася фраза: «своїми діями чиновники позбавляють 35 тисяч житомирян можливості сплачувати за фактично використаний газ, а не нараховані норми». Ось такими діями ми виявляється, перешкоджаємо, насправді «Житомиргазу» заробляти ті гроші, які вони не повинні заробляти. люди платять в кілька разів більше після установки цих лічильників», – вкотре наголосив Сухомлин.

Також міський голова зазначив, що місто виступає не проти лічильників, а намагається змусити монополіста дотримуватися закону.

«У даному випадку я не хочу, щоб ми трактували, що місто намагається заважати «Житомиргаз» встановлювати вузли обліку. Все має відбуватися в законний спосіб і житомиряни не повинні страждати від поведінки таких монополістів, як ПАТ «Житомиргаз». Тому все, що буде потрібно зробити з боку міської ради, з боку наших служб, ми зробимо. Для того, щоб житомиряни були захищені від такого свавілля монополістів», – сказав міський голова.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі