Економіка

У Житомирській області заборгованість держбюджету за комунальні пільги та субсидії – більше 1,3 млрд грн

19 June 2017, 12:37

Кабінет Міністрів України планує в середу, 21 червня, ухвалити рішення про внесення змін до Державного бюджету України на 2017 рік з метою проведення розрахунків по комунальних пільгах і субсидіях, але вимагає від місцевої влади забезпечити 100-відсоткові розрахунки з постачальниками ресурсів.

Про це сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної селекторної наради з главами облдержадміністрацій – повідомляє 19 червня прес-служба Кабміну.

«Ми проводимо верифікацію всіх пільг та субсидій. Ми закумулювали 15 млрд грн для проведення розрахунків по пільгах та субсидіях. Цієї середи (21 червня) буде прийнято рішення Уряду про зміни до бюджету, направимо його в Парламент і будемо просити парламентарів підтримати, -. – Разом з тим рівень розрахунків за винятком пільг та субсидій має становити 100%. Це відповідальність місцевої влади». сказав глава Уряду.

Асоціація міст України повідомляє, що 16 червня в Міністерстві фінансів відбулася робоча нарада щодо проблеми заборгованості державного бюджету перед підприємствами житлово-комунального господарства за надані споживачам пільги та субсидії.

«Наразі існує дуже серйозна проблема щодо заборгованості державного бюджету перед підприємствами ЖКГ за надані пільги та субсидії. За інформацією Мінфіну, станом на 1 червня цього року вона становить близько 33 млрд грн. При цьому, в Державному бюджеті України на 2017 рік на надання пільг та житлових субсидій населенню передбачена субвенція у сумі 47 млрд грн., які на сьогодні вже використані. Необхідно звернути увагу, що  цього року була погашена заборгованість за надані пільги та субсидії за 2016 рік у розмірі 20 млрд грн. Через фінансові проблеми підприємств ЖКГ, що виникли внаслідок недофінансування, місцеві бюджети змушені постійно їх дотувати. Це питання не могло залишитися поза увагою Асоціації міст України. На виконання рішення Правління АМУ від 24 квітня 2017 року, Виконавча дирекція Асоціації зібрала та проаналізувала інформацію щодо заборгованості держбюджету перед підприємствами ЖКГ у розрізі  населених пунктів та регіонів. За результатами аналізу АМУ підготувала звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням сприяти у вирішенні цього питання», - йдеться у повідомленні.

Так, орієнтовна потреба Житомирської області у субвенції на 2017 рік (з урахуванням заборгованості за 2016 рік) становить 3 млрд 131,73 млн грн, затверджений державою розмір субвенції на 2017 рік – 1 млрд 915,89 млн грн, заборгованість по субвенції станом на 1 квітня цього року – 1 млрд 362,58 млн грн. Потреба Житомира у субвенції на поточний рік – 676,75 млн грн, затверджений державою розмір субвенції – 347,97 млн грн, борг на 1 квітня – 222,62 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці квітня прем’єр-міністр Володимир Гройсман говорив, що близько 1,5 мільйона українських родин, які за результатами опалювального сезону зекономили житлові субсидії на газ і електроенергію, яка використовується тільки для опалення помешкання, найближчим часом отримають грошову винагороду від Уряду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі