Місто

У Житомирі збираються впорядкувати встановлення меморіальних дошок і пам’ятних знаків

21 June 2017, 17:25

Влада Житомира збирається затвердити Положення про порядок встановлення меморіальних, пам’ятних, анотаційних дошок та пам’ятних знаків.

Відповідний проект рішення виконкому 20 червня опублікований на сайті міської ради.

«Відповідно до рекомендацій виконавчого комітету міської ради, статей 10, 21 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради вирішив затвердити Положення про порядок встановлення меморіальних, пам’ятних, анотаційних дошок та пам’ятних знаків у місті Житомирі згідно з додатком», - зазначається в проекті рішення.

У Положенні визначено, що дошки та пам’ятні знаки встановлюються з метою увічнення пам’яті видатних осіб, життя та діяльність яких були пов’язані з містом Житомиром та Житомирщиною, або видатних історичних подій, що сталися в місті та Україні.

Значення запропонованих термінів:

меморіальна дошка – плита з довговічного каменю (мармуру, граніту та інших матеріалів) чи металевого сплаву (бронза, чавун та інших матеріалів), що увічнює пам'ять про особу або подію та встановлюється на фасадах, в інтер’єрах будівель, які виходять на вулицю, провулок, проспект або, а у разі необхідності, на фасаді у дворі, а також на фасаді будівлі чи споруди, що знаходяться на території підприємств, організацій, установ, пов’язаних з історичними подіями або з життям і діяльністю осіб, які пропонуються до увічнення;

пам’ятна дошка, пам’ятний знак – плита, встановлена в пам’ять про визначну подію або особу, яка встановлюється на фасадах, в інтер’єрах будівель, а також на фасаді будівлі та споруди, що знаходяться на території підприємств, організацій, установ, безпосередньо не пов’язаних з історичними подіями або з життям і діяльністю осіб, які пропонуються до увічнення;

анотаційна дошка - знак, встановлюваний на фасадах будівель, який містить відомості про особу чи подію, на честь якої найменовано елемент вулично-дорожньої мережі міста.

«При прийнятті рішення про вшанування пам’яті видатних діячів і подій шляхом встановлення меморіальних, пам’ятних дошок та пам’ятних знаків беруться до уваги: значимість події в історії міста Житомира, Житомирщини та України; наявність офіційно визнаних досягнень особи у державній, громадській, суспільній, політичній, військовій, виробничій і господарській діяльності, в науці, техніці, літературі, мистецтві, культурі та спорті, підтверджені історико-архівними і нагородними документами заслуг особи перед містом та Україною в даних сферах», - йдеться у Положенні.

Зазначається, що меморіальні дошки встановлюються не раніше ніж через 1 рік після дати відбуття історичної події або смерті особи, пам’ять якої увічнюється. Обмеження щодо термінів встановлення меморіальних дошок не поширюються на осіб, удостоєних звання Героя України, а також осіб, удостоєних звання «Почесний громадянин міста Житомира».

«На згадку про видатну особу або визначну подію в межах міста може бути встановлено, як правило, тільки одну меморіальну дошку або пам’ятний знак – за місцем роботи, навчання або проживання особи, або на місці, пов’язаному з відповідною історичною подією. Якщо пам'ять особи вже вшановано і інших формах увічнення (названо на його честь топонімічний об’єкт, встановлено пам’ятник, бюст тощо) меморіальні, пам’ятні дошки та пам’ятні знаки не встановлюються, крім вшанування пам’яті видатних постатей та історичних подій всеукраїнського та всесвітнього масштабу», - прописано у Положенні.

Встановлення дошок та пам’ятних знаків здійснюється, як правило, за рахунок власних коштів ініціатора увічнення або залучення ініціатором коштів інших осіб. У виняткових випадках вони можуть встановлюватися за рахунок коштів бюджету міста, в рамках затверджених відповідних цільових програм.

Як повідомляв Житомир.info, в травні цього року у Житомирі на фасаді місцевої прокуратури відкрили пам’ятну дошку на честь загиблого в авіакатастрофі президента Польщі Леха Качинського та три меморіальні дошки загиблим в АТО: десантнику 95-ї бригади Артуру Пушанку – на фасаді Житомирського інституту медсестринства; десантнику 95-ї бригади Віталію Дульчику – на фасаді школи №33; сержанту 30-ї окремої механізованої бригади Івану Ломачуку – на фасаді Житомирського автомобільно-дорожнього коледжу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі