Влада

Чиновники пояснили, чому фірма дружини заступника мера отримала 2 млн грн на ремонт двох провулків Житомира

23 June 2017, 09:51

Управління комунального господарства Житомирської міської ради уклало договір підряду на майже 2 мільйони гривень з фірмою, пов’язаною з дружиною заступника мера з питань ЖКГ Фещенка.

Капітальний ремонт вулиць Житомира обговорювали у міській раді на засіданні депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства та інфраструктури міста 22 червня.

Питання не було у порядку денному, його внесли на прохання активістів, які прийшли на засідання: вони обурились тим, що напередодні, 21 червня, управління комунального господарства уклало договір підряду з ПрАТ «Житомирське шляхово-будівельне управління №19»,одним із бенефіціарів у якому є дружина профільного заступника міського голови Олександра Фещенка. За цими угодами компанія мала виконати капітальний ремонт дорожнього покриття провулку на вулиці Родини Гамченків за 1 млн 222 тис. грн та на провулку 3-му Крошенському за 763 тис. грн.

«Ми в цьому вбачаємо ознаки корупції, що підлеглий заступника міського голови підписав своєму шефу без конкурсу ці договори, і вони знову отримали ласий шматок. Ми знаємо, як Фещенко асфальтував Польову, знаємо висновки експертів, що там асфальт піднімається від дощу і після цього ми даємо ще два мільйони гривень», - каже громадський активіст Валерій Арушанян.

Скрін з е-декларації Олександра Фещенка

Начальник управління комунального господарства Олександр Марцун зазначив, що у місті мало підрядників, які готові виконувати ці роботи, і пояснив, що закупівлю проводили згідно законодавства:

«Це допорогова процедура. Ми вибрали найменшу ціну, яка влаштовує. Це сьогодні не питання порядку денного, давайте проведемо окремо комісію», - відповів Олександр Марцун.

Радник мер Житомира Юрій Антіпов пояснив, що проведення процедури закупівлі суттєво затримало б ремонтні роботи в місті:

«По процедурі – тридцять днів на оприлюднення. Починається процедура торгів. Десять днів йде на оскарження, якщо раптом сторони висловили якісь претензії. Два місяці загальна процедура. І якщо б ми зараз оголосили тендер до півтора мільйони, повірте, це був би серпень місяць», - каже Юрій Антіпов.

«Я абсолютно підтримую, що ось ці допорогові закупівлі можуть бути прямі переговорні. Слухання можуть бути, а запропонована ціна – це теж показник. Якщо дозволено законодавством прямі договори, то треба давати старт і нехай працюють», - додав директор КАТП-0628, депутат міської ради Сергій Колесник.

Голова комісії Олег Черняхович здивувався, що підписано договори по ремонту не на першочергових вулицях та дорікнув, що ремонт вулиць рухається вкрай повільно.

«Ми ж домовлялися почати з вулиць, чому пішли провулки? Ми спочатку взагалі прибрали ці провулки, потім їх повернули, але пріоритетні не провулки, а вулиці. А ви вже підписуєте угоди на провулки. Я думаю, що спеціально йде затягування, щоб потім в ручному режимі роздавати ці об’єкти. Я ще півтора місяці тому питав, чому не робляться капітальні ремонти. Ви казали, що робиться «поточка», - обурився Олег Черняхович.

«Зараз визначаються підрядники і тільки в розмові з підрядником, коли будуть укладатися угоди, буде визначено в який термін вони зможуть виконати зазначені угоди. Ми вам графік дамо, як тільки він в нас буде», - відповів Олександр Марцун.

Зрештою, питання вирішили детальніше розглянути на наступному засіданні.

«На наступну комісію давайте нам графік капітальних ремонтів, коли мають розпочатися роботи. І підрядники, якщо вони є. І, будь ласка, я хочу бачити різноманіття підрядників», - наголосив голова комісії Олег Черняхович.

Як повідомляв Житомир.info, капітальний ремонт доріг у Житомирі цього року планували проводити з 20 квітня до 15 жовтня. На засіданні міськвиконкому 7 червня до переліку об'єктів внесли зміни: замість запланованого ремонту центральних вулиць Велика Бердичівська, Київська та Театральна капітально відремонтують 11 інших вулиць та провулків..

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі