Місто

Житомирський косметолог розповіла, як правильно засмагати без шкоди для здоров’я

17 July 2017, 10:14

 Літо – пора відпусток. Більшість людей вирушає на відпочинок. Сонце, море, пляж... Ідеальне поєднання. Та поговорімо про сонце, адже не всі зважають про його небезпеку. Як правильно засмагати без шкоди для здоров’я?

Існують різні фототипи людей, шкіра яких засмагає по-різному, – розповіла Житомир.info косметолог Олена Данильчук.

«Орієнтовно існує 6 фототипів шкіри людей. Для України характерні перші три. Для першого і другого іноді достатньо і п’яти хвилин, щоб отримати сонячний опік, тому їхнім власникам взагалі не рекомендується загоряти», - розповідає косметолог.

Тепер детальніше про фото типи шкіри. Виділяють такі, як кельтський, народичний, середньоєвропейський, південно-європейський, індонезійський та афроамериканський.

Перший фототип характеризується світлою шкірою та волоссям, сірими, блакитними, іноді, зеленими очима, може бути наявне ластовиння. Для другого притаманне русяве або світло каштанове волосся, сірі чи блакитні очі, шкіра також світла, але дещо менш чутлива, порівняно з першим типом. Ластовиння спостерігається не так часто. Третій фототип серед інших вирізняє каштанове волосся, світло-карі очі та шкіра кольору слонової кістки. Власники четвертого типу порівняно легко засмагають. Це шатени або брюнети з темно-карими очима та оливковою шкірою. Що стосується індонезійського фототипу, то це брюнети із дещо жовтуватою або жовто-коричневою шкірою, які майже ніколи не отримують сонячні опіки. Не менше пощастило і афроамерикинцям, шкіра у них не є вразливою до сонця і потребує лише зволоження.

Знімок з мережі інтернет

Якщо ж визначилися з типом шкіри, то як правильно засмагати?

«У першу чергу, потрібно витримувати часовий режим, засмагати починаючи з 5 хвилин і поступово збільшуючи час та змінюючи положення тіла – почергово спина-живіт. Не рекомендується засмагати з 12:00 і до 17:00, так як саме в цей період сонце є дуже агресивним і можна отримати не лише опіки, а й тепловий або сонячний удар, – розповідає  Олена Данильчук.

Не варто перебувати на сонці більше двох годин в день, - застерігає косметолог. Щогодини потрібно робити 15 хвилин перерви в тіні. Ні в якому разі не потрібно спати на пляжі, так як можна проґавити момент, коли необхідно сховатися від сонця. Між прийомом сонячних ванн та прийомом їжі необхідна перерва у 30 хвилин. 

«Обов’язковою умовою безпечної засмаги є сонцезахисні креми. Якщо людина все ж отримала опік, треба заспокоїти шкіру та відновити її. У цьому можуть допомогти креми на основі алое вера та салонні процедури, спрямовані на зволоження пошкоджених ділянок. Що стосується дітей, то вони є більш чутливими, тому крем для засмаги потрібно обирати з найвищим ступенем захисту. Якщо мова йде про малюків, то їм взагалі бажано уникати сонця», - каже житомирський косметолог.

Які курорти для літнього відпочинку обирають житомиряни та чи вплинув на їх вибір безвіз, читайте тут.

Аліна Гаркава для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі