Суспільство

Сучасний Бердичів із напівзруйнованими пам’ятками архітектури. Фоторепортаж

17 July 2017, 16:41

«Ви з Житомира? Знаю-знаю, це таке місто під Бердичевом!» – саме так років із десять тому дехто з іноземців реагував при зустрічі. Раніше квітуче, з багатою архітектурною спадщиною це місто Житомирської області було відоме далеко за межами України.

У Бердичеві знаходяться такі всесвітньовідомі пам’ятки, як Костьол святої Варвари, в якому в 1850 році вінчався французький письменник Оноре де Бальзак, католицький монастир XVII століття – Монастир Кармелітів Босих. Тут розвинена промисловість: є зокрема пивзавод, фабрика одягу, машинобудівний завод і шкіряне виробництво.

Старовинне, європейське, пострадянське занедбане місто – таке враження справляє Бердичів сьогодні. Архітектурні пам’ятки, які тут ледь не на кожному кроці, частково зруйновані. Про євреїв нагадують хіба що кладовище, давні дворики, запущений будинок хоральної синагоги, музей єврейства та безліч легенд. А ще, наприклад, підприємливі водії, які беруть із пасажирів, які їдуть із Житомира до Бердичева, 20 грн за «стояче» і 23 за «сидяче» місце в маршрутці.

Як повідомляв Житомир.info, 15-16 липня до Бердичева приїхали тисячі паломників на урочистості з нагоди Матері Божої Святого Скапулярія.

Фото Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі