Культура

Як тисячі паломників у Бердичеві молились. Фоторепортаж

17 July 2017, 13:02

Під парасолями у 30-градусну спеку; сидячи на карематах і просто на траві; сторожі порядку в яскраво-жовтих жилетах; літні бабусі і навіть немовлята – усе це пазли однієї картинки, однієї події, що відбувалась упродовж 15-16 липня в Бердичеві.

Минулими вихідними райцентр традиційно приймав паломників, які прибули до монастиря Босих Кармелітів. Зрештою, бердичівський санктуарій згуртовує вірян ще з часів Речі Посполитої. А відтоді як у 1997 році Папою Римський Іоанн Павло II освятив і коронував копію чудотворної ікони Матері Божої Бердичівської вони збираються там, аби разом помолитись зокрема й біля цієї святині.

Цього разу паломників було кілька тисяч. Основна їх частина «підтягнулась» якраз вранці 16 липня. Усі вони – з більш як 70 міст, містечок і сіл із України, Польщі та Білорусі. Хтось йшов пішки, хтось їхав автобусами-машинами, а хто узагалі дістався пункту призначення на велосипеді. Загалом – 15 паломницьких груп. На площі біля монастиря справді було важкувато пропхнутися.

У секретаріаті монастиря повідомляють, що вік найстаршого паломника – 89 років, а наймолодшого – лише 8 місяців. Зрештою, діти доволі терпляче витримували і спеку, й потребу на кілька годин забути про пустощі. Змучені, але терплячі.

Святкову літургію очолив гість із Ватикану, представник Папи Римського Франциска – кардинал Зенон Грохолевський, який після служби дав прес-конференцію.

Особливою молитвою цьогоріч знову стало прохання про мир і припинення війни в Україні.

Крім того, на урочистості також приїхали Надзвичайний і Повноважний Посол Респубоіки Хорватія в Україні Томіслав Відошевіч, Посол Японії в Україні Шігекі Сумі з дружиною, генконсул Республіки Польща в Іркутську (Росія) Кшиштоф Свідерек і генконсул Республіки Польща у Вінниці Томаш Олейнічак.

Тим часом, за даними поліції участь у заходах взяли близько 8 тисяч учасників. При цьому грубих порушень порядку правоохоронці не зафіксували.

Фото Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі